Újabb sebből vérzik az Uptown Funk

A zeneiparban egyre gyakrabban találkozhatunk olyan hírrel – gondoljunk csak a Blurred Lines esetre -, miszerint egy-egy híres előadóművész aktuális slágerének egyes zenei elmei más szerzőktől származnak. Ezúttal Bruno Mars és Mark Ronson közös szerzeményével kapcsolatban merültek fel szerzői jogi kérdések.

Korántsem ez az első eset, amikor a Bruno Mars és Mark Ronson által közösen jegyzett Uptown Funk című dallal kapcsolatban szerzői jogi problémák merülnek fel. Elsőként 2015 májusában a The Gap Band jelezte, hogy álláspontjuk szerint a dal a „Oops, Up Side Your Head” című szerzeményükkel mutat komoly hasonlóságokat, aminek következtében az eddigi hat személy mellett öt újabb előadóművész került megjelölésre, mint a zenemű szerzői.  Ezután 2015 augusztusában egy szerb énekesnő, Snezana Miskovic állította, hogy az Uptown Funk 80%-os egyezést mutat az 1984-es,  „Ulice Mracne Nisu Za Devojke” című slágerével.

Ám úgy tűnik, hogy Mars-ék egyelőre nem zárták le a jogviták sorát, ugyanis ezúttal a ’80-as évekbeli funk zenekar,  a Collage tűnt fel a színen, és jelezte, hogy álláspontjuk szerint az Uptown Funk az ő 1983-as, „Young Girls” című számukkal mutat szignifikáns egyezéseket. A Collage véleménye szerint számos zenei elem és téma az ő eredeti művük másolata a dalban, ezen belül is

„the distinct funky specifically noted and timed consistent guitar riffs present throughout the compositions, virtually if not identical bass notes and sequence, rhythm, structure, crescendo of horns and synthesizers rendering the compositions almost indistinguishable if played over each other and strikingly similar if played in consecutively”.

Bruno Mars egyébként több interjúban is jelezte, hogy az Uptown Funk-ra nagy hatással volt a Minneapolis-i soul-funk zenei stílus, ami különösen érdekes annak fényében, hogy a Collage egyébként történetesen Minneapolis-ban kezdte meg pályafutását. Bár jelen sorok írója nem zenei szakértői, a fent kifejtett érvek viszonylag meggyőzőnek mutatkoznak az alábbi összehasonlító videó fényében.

A bejegyzés borítóképe a youtube.com-ról származik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük