No comment #2.6: Zombiapokalipszis az Amazon felhasználási feltételi között

A felhasználási szerződés nyilvánvalóan szükségszerű, és tömegesen használt eszköze a szerzői jognak, és persze a szellemi alkotások más területeinek is. Az ehhez kapcsolt általános szerződési feltételek viszont időről-időre tartogatnak meglepetéseket még a legtapasztaltabb jogászoknak is, ezúttal az Amazonnak sikerült meglepnie minket.

Tavaly júliusban számoltunk be arról, hogy a Microsoftnak is sikerült mellényúlni a Windows 10 általános szerződési feltételeiben, az  interneten pedig számos helyen találkozhatunk hasonló esetek gyűjteményeivel, sőt, a South Park 15. évada is foglalkozott már hasonló kérdéssel.
Forrás: geeksaresexy.net
A fentiekhez hasonló hír látott napvilágot az Amazon Lumberyard nevű szolgáltatásával kapcsolatban. Maga a Lumberyard egyébként egy nemrég elérhetővé tett, ingyenesen felhasználható játékmotor (game engine, a félreértések elkerülése végett). 
A felhasználási feltételek 57.10. pontjában a jogosult leszögezi, hogy a szoftver nem használható fel pl. egészségügyi eszközökben, vagy nukleáris létesítmények üzemeltetéséhez, – és itt jön a csavar – kivéve „in the event of the occurrence (certified by the United States Centers for Disease Control or successor body) of a widespread viral infection transmitted via bites or contact with bodily fluids that causes human corpses to reanimate and seek to consume living human flesh, blood, brain or nerve tissue and is likely to result in the fall of organized civilization.” (a fordítást a klauzula komoly(talan)sága miatt mellőztük).
Az azért valóban megnyugtató, hogy az Amazon jogászai valóban minden esetre gondoltak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük