Mega Konspiráció

A legfrissebb híradások szerint a tegnapi nap során letartóztatták a MegaUpload alapítóját, illetve a DDL szolgáltató mögött álló cég három vezető tisztségviselőjét, valamint a szövetségi bíróság elrendelte a weboldal 18 domainjének a lefoglalását. A vádirat szerint legkevesebb 500 millió dolláros kárt okozott a MegaUpload a tartalomiparnak. Hosszú, vészterhes per van kibontakozóban, amely a cyberlockerek (ahogy az amerikaiak mondják) sorsát nagyban befolyásolhatja.

A MegaUpload (és többek között az ugyancsak lefoglalt MegaVideo weboldal) már hosszú ideje az amerikai tartalomipar fókuszában állt. Többek közt a RapidShare-rel szemben indított sikertelen szerzői jogi per hatására úgy látszik, hogy a jogosultak érdek-képviseleti szervei más utat választottak a cyberlockerekkel szembeni fellépésre. Hathatós nyomásukra az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és Szövetségi Nyomozó Irodája (FBI) – két éven át tartó nyomozás után – eljárást indított a weboldalt üzemeltető cég tulajdonosa és több vezetője ellen (akik közül mint említettem, hármat már le is tartóztattak, valamennyiüket Új-Zélandon), illetve domain címeket foglaltak le. (Egészen pontosan: Megastuff.co, Megaworld.com, Megaclicks.co, Megastuff.info, Megaclicks.org, Megaworld.mobi, Megastuff.org, Megaclick.us, Mageclick.com, HDmegaporn.com, Megavkdeo.com, Megaupload.com, Megaupload.org, Megarotic.com, Megaclick.com, Megavideo.com, Megavideoclips.com and Megaporn.com. Lásd: Vádirat, 98. pont, 110. tétel.)
A vád nem egyszerű szerzői jogsértés, hanem bűnszövetkezet létrehozása zsarolás, szerzői jogsértések elkövetése, valamint pénzmosás céljából, továbbá a szerzői jogok üzletszerű megsértése jogvédett tartalmak engedély nélküli terjesztése révén, valamint szerzői jogok megsértése elektronikus hálózatokon. Ha a vádak teljes egészében bebizonyosodnának, akkor a terheltek az öt vádpontban összesen maximum 55 év szabadságvesztésre számíthatnak. Ezzel együtt 175 millió US dollár, személygépkocsik, számítógépek kerültek lefoglalásra, illetve a terheltek különféle bankoknál vezetett számlái is zárolásra kerültek. (Lásd: Vádirat, 98. pont, 1-109. tétel.)
Az ügyészségi vádirat – jó amerikai módra – már az első oldalon találó nevet ad az ügynek: „Mega Konspiráció„. Ezek szerint a Mega családot alapító Kim Dotcom (eredeti nevén Kim Schmitz) és társai több mint félmilliárd dolláros kárt okoztak a tartalomiparnak, miközben legkevesebb 175 millió dolláros bevételre tettek szert. A terheltek minden valószínűség szerint tagadni fogják az ellenük felhozott vádat, és azzal fognak érvelni, hogy szolgáltatásuk – melyet a vádirat szerint legkevesebb 180 millió (!) regisztrált felhasználó veszi igénybe – többségében jogszerű célokra szolgál. Mivel a vádhatóságnak minden kétséget kizáróan bizonyítania kell a Mega család által elkövetett bűncselekményeket, ezért az előbbi ténykérdést nagyon alaposan körbe kell járniuk. (A pénzmosással és a bűnszervezettel kapcsolatos vádpontok komoly állításokat tartalmaznak.) Ennek alapvető nehézségét jelentheti, hogy a tárhelyszolgáltatóra feltöltött adatokat kívülről nem lehet egykönnyen azonosítani. Abból például, hogy egy fájl neve tartalmazza Harry Potter nevét, még nem következik, hogy a fájl mögött jogvédett tartalom található. A jogellenesség mértékét persze minden valószínűség szerint reprezentatív minta alapján becsülni fogja a hatóság, ami természetesen nem baj, viszont bízzunk abban, hogy a mintavétel reális és megfelelő lesz.
A Mega család az eljárás során szinte biztos, hogy jelentős hangsúlyt fog helyezni a DMCA-ben foglalt elektronikus kereskedelmi felelősségkorlátozó rendelkezésekre (safe harbor). A cyberlockerek esetén releváns „tárhely-szolgáltatás” kapcsán rögzített safe harbor alkalmazása csak akkor lehetséges, ha a törvényben foglalt feltételek megvalósulnak. Ezek egyike, hogy ne legyen aktív tudomása az oldal üzemeltetőjének a jogsértésekről, vagy amint tudomást szerez az erre utaló tényekről, esetleg figyelmét felhívják egy konkrét jogsértésre, haladéktalanul távolítsa el a jogsértő tartalmat. Ez utóbbinak megfelelően hatékony értesítési és eltávolítási politikát kell fenntartania az oldalnak. (Ha például szándékosan fittyet hányt a cég Abuse Department-je a bejelentésekre, akkor a teljes védekezés megbukik.) Kulcsfontosságú, hogy a szolgáltató nem juthat haszonhoz közvetlenül a jogsértő cselekményekből, feltéve, hogy képes és jogosult a felhasználásokat ellenőrizni. E feltételeket figyelembe véve vannak esélyei a Mega családnak, habár be kell ismernem, nem ismerem az oldal teljes működését. Legutóbb majd egy éve, lyoni oktatásom alkalmával teszteltem a csoportommal az oldal működését, és az eltávolítási gyakorlatot akkor korrektnek találtuk. Ettől persze még lehetnek olyan bizonyítékai az ügyészségnek, melyet nem fog tudni megcáfolni a terhelti oldal. (És itt bizony az első három vádpont elég erősnek tűnik, lásd: Vádirat, 45. ponttól.)
Az eljárás első lépcsőjeként a vádesküdtszék (vagy nagy esküdtszék, angolul Grand Jury) fog arról dönteni, hogy a vádirat alapján indokolt-e büntetőeljárást lefolytatni az ismert és ismeretlen terheltekkel szemben. Ha itt nem jár sikerrel az ügyészség, akkor az eljárás le is zárul. No, nem hiszem, hogy ezt az akadályt ne tudná átugrani a vádhatóság. Vagyis szerintem ebből mindenképpen per lesz. S hogy miért Virginiában, ha egyszer a terheltek Új-Zélandon és Hong-Kongban éltek, többségében európaiak? A vádirat a virginiai keleti körzeti szövetségi bíróság hatáskörét és illetékességét arra tekintettel látja megalapozottnak, hogy a Mega család különféle weboldalain keresztül áramló tartalmak egy jelentős részét (25 petabyte) a virginiai Ashburnben található szerverparkban tárolta a Carpatia Hosting cég, illetve több további cég is biztosított tárhelyet a Mega családnak, melyek egy része ugyancsak tart fenn szerverparkot Virginia államban. Ez pedig megalapozza az Egyesült Államok joghatóságát.
A hír nagyon friss tehát, izgalmas, de hosszú per várható. Kövessük nyomon együtt! Már csak azért is, mert ez az ügy komoly kihatással lehet a DDL szolgáltatók jövőjére nézve.
(További beszámolókat lásd: TorrentFreak, BillBoard, ITCafé, Origo, Index. Személy szerint az Index cikkében több hibát is találtam… Valójában elég csak annyit beírni a keresőbe: Megaupload shut down, és linkek százaira bukkanhatunk.)

Update #1: Íme egy nagyon alapos elemzés a TorrentFreak-en a vádak alaposságát illetően.

2 thoughts on “Mega Konspiráció”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük