“Zeneszerzés” és jog – Előadás a Junior Szabadegyetemen

Korábban már két ízben került sor arra, hogy a szegedi jogi kar által szervezett ún. “Teadélután” keretében kiselőadást tartottam egyik fő kutatási témámról, a fájlcseréről. Először még csak hét középiskolásnak, idén pedig már két gimnáziumi osztálynak is. A “Teadélutánok” ötlete idén ősztől összegyetemi támogatást nyert, és Junior Szabadegyetem címen már nem csak a jog, hanem más tudományterületek kutatói is előadásokat fognak tartani. Az Állam- és Jogtudományi Kart idén én képviselem majd.

Rendkívül megtisztelő érzés, hogy docensek és professzorok (köztük Egyetemünk rektora is, aki holnap tartja évadnyitó előadását) között én is felkerültem az előadók listájára. Ezt két okkal lehet szerintem magyarázni: 1) kari kollégám, Karsai Krisztina dékánhelyettes bizalmával, aki úgy ítélte meg, hogy alkalmas vagyok a fiatalok megszólítására; és 2) maga a téma is fiatalos. Előadásom címe egészében ugyanis így szól: “Zeneszerzés” és jog, avagy a szerzői jog a mindennapokban (file-cserebere). A fájlcsere témája olyan aktuális téma, immáron 12 éves múltja ellenére, melyről nemcsak beszélni muszáj, de érteni is. Főleg, hogy a program a 14-19 évesek korosztályát szólítja meg, akik még nagyon az elején járnak életüknek, mégis egyre nyitottabb szemmel kell járniuk az internet világában, mert a jogsértések elkövetésének a veszélye számukra mindennapossá vált.
Ennek megfelelően az előadásomat egyfajta “rakjuk rendbe a gondolatokat” attitűd fogja jellemezni: nehéz lenne ugyanis elvárni, hogy 45 perc alatt mindenkit lebeszéljek a fájlcseréről, miközben magam sem tudok jelenleg reális alternatívát felmutatni nekik. (Azért a streaming és a YouTube nem egyenértékű a letöltéssel.)
Külön felhívnám a figyelmet az én előadásomat megelőzően Z. Karvalics kollégám által tartott előadásra, aki az információs társadalom kiváló ismerőjeként szerintem jól fel fogja vezetni az internet világának kihívásait. Így aki úgy gondolja, hogy engem meghallgat, szerintem jól tenné, ha Z. Karvalics Lászlóra is rászánná azt az egy órácskát.

8 thoughts on ““Zeneszerzés” és jog – Előadás a Junior Szabadegyetemen”

 1. danka says:

  ZKL rulez. orommel hallom h megint itthon van, mostanaban nem tudtam kovetni munkassagat…

 2. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  Ez jó. Én ma találkoztam ZKL-lel, mert október 4-ig nem lesz Szegeden. Szóval a csuda se tudja, mikor merre jár:-)

 3. narny says:

  Üdv!

  Ugyan nem tudok jelen lenni, de érdekel a téma, főleg ZKL-é, hozzáférhetőek lesznek az előadások anyagai valamilyen formában?

  Bár ha recent saját írásokban nyomon követhető az előadó(k) munkája/gondolatai egyéb hivatkozásokat is köszönettel veszek. 🙂

  Sok sikert mindenkinek délutánra! 🙂

  p.s.: bocsi melo közben írok kicsit kapkodva és utólag nem lehet javítani 😉

 4. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  Elvileg mindenről felvétel fog készülni, s gondolom az egyetem majd felteszi a YouTube-ra, vagy máshová. Javasolom, hogy nézz vissza (legkésőbb) novemberben a blogra, mert miután meghallgattam ZKL-t, úgyis posztolok róla. Akkor majd igyekszek videót is beágyazni.

  ZKL munkássága amúgy elég kiterjedt, habár én inkább előadni hallottam őt, semmit regényeket írni. De tanulmányok biztosan elérhetők a könyvtárakban.

  Ha nem bánod, akkor a két üres kommentet törlöm a rendszerből.

 5. narny says:

  Rendben, kapom rss-en a bejegyzéseket szóval nem maradok le semmiről, köszönöm!

 6. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  Ez nagyon jó hír:-)

 7. narny says:

  Olvasom már egy ideje 🙂 , jómagam az egyéni regisztrált jogérvényesítéshez és a cc-hoz való hazai hozzáállás miatt rövid távon letettem erről a szakterületről, szóval külön öröm hogy van aki (szakmai szemmel) szűri és közzé is teszi a fontosabb történéseket, keep up és respekt!

  Egyébként is jobban érdekel az adatvédelem, meg inkább a hálózatos kultúrák tekintetében szemlélem a "kiberjogi" (tudom, itthon még messze nincs ilyen) eseményeket, az érdeklődőknek ajánlom Manuel Castells írásait a témában, zseniálisan ír és bár nem jogi témákat boncolgat, messzemenő következtetéseket lehet(ne) levonni a jogalkotással és a társadalmi mechanizmusokkal kapcsolatban a gondolataiból.

 8. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  Ennek nagyon örülök:-) És amit írsz, azt meg is tudom érteni. A keep up meglesz, a respektet pedig köszönöm, örülök, hogy tetszik a tartalom.

  Ami az adatvédelmet illeti: nagyon jó kis terület! Ráadásul napjainkban egyre komolyabb az összefonódása a szerzői joggal is:-) Ha bármi releváns híred lesz, oszd csak meg nyugodtan:-)

  A "kiberjog" szó pedig szerintem rendjén van, csak kevesen értenek hozzá, így nincs akkora közösség, amely használhatná azt.

  Castells könyvei tényleg érdekesek, amúgy épp ZKL-től kaptam a példányaimat:-)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük