Breaking News: Szombaton aláírják az ACTÁ-t

A nyár során több ízben cikkeztem az ACTA alakulásáról. Gyenge Anikó kolléganőm hívta fel a figyelmemet Michael Geist blogbejegyzésére, miszerint október 1-én, szombaton, hivatalos aláírási ceremóniát fognak tartani Japánban. Kezdődik tehát!

A Geist által behivatkozott rövidke japán sajtóhíradás szerint a tokiói Iikura Vendégházban október 1-én gyűlnek össze az ACTA tárgyalásában részt vevő államok képviselői. Ami különleges figyelmet érdemel, az a 4. pont, mely az alábbiakat tartalmazza:

„The signing ceremony will be attended by the representatives of all the participants in the ACTA negotiations, and those that have completed relevant domestic processes will sign the agreement.”

A Techdirt oldalon publikáló Mike Masnick cikke szerint nem csupán Japán, mint szervező, hanem országok hada készül most aláírni az ACTÁ-t, habár komoly jogi és/vagy politikai és/vagy ésszerűségi problémák övezték az egyezmény kidolgozását és övezik jelenleg is az egész dokumentumot.

Masnick cikke egy másik írásra hivatkozva jelzi, hogy a házigazdák mellett az Egyesült Államok (Masnick keményen kritizálja ezt a lépést), Ausztrália, Kanada (erről lásd Michael Geist blogját), Dél-Korea, Mexikó, Marokkó, Új-Zéland, Szingapúr és Svájc fogják várhatóan aláírni az egyezményt. Mexikó szerepeltetése e listán igencsak érdekes, mivel a mexikói kongresszus már korábban világossá tette, hogy nem lesz hajlandó jóváhagyni a dokumentumot. Illetve érdekesség, hogy bár ez utóbbi forrás nem említi az Európai Uniót, Masnick szerint az EU is alá fogja írni az egyezményt. Én bízok abban, hogy ez nem lesz így, de majd meglátjuk.

Remélem, hogy jövő héten lesznek további információim, és kiderül, hogy a szombat sikerként vagy blamázsként vonul-e be a történelembe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük