Az Európai Bizottság hamis ACTÁT nyitott?

Egy rendkívül érdekes hírt olvastam az ACTA-val kapcsolatban. Eszerint az Európai Bizottság egy brüsszeli találkozó az ACTA egy „hamis” („counterfeit”) példányát mutatta be a jelenlévőknek. Az írás szerint az anyag hamis jellege annak tartalmából világosan kiderül, mivel egyáltalán nem tartalmaz a három csapáshoz hasonló rendelkezést, nem tartalmaz utalást arra, hogy az online kalózokat világosan felelősségre kellene vonni büntetőjogi eszközökkel, illetve nem tartalmaz a magántitok vagy a szólásszabadság alapjogainak sértésére alkalmas rendelkezéseket.

Szerintem mindenki értékelje saját szája íze szerint ezeket a fejleményeket (akár az egyik, akár a másik oldal érvelése a szimpatikusabb), szerintem nem érdemes komoly energiát fektetni a helyzet átlátására. Olyan nemzetközi egyezményt még nem láttam, ami ennyire titokban kívánt volna megszületni, másrészt viszont egy olyan jelenséget (illetve persze sok másokat is, mint szabadalmi jog stb.) kíván lefedni, amelynek ma már rendkívül széles tömegbázisa van, és komoly ellenállásra számíthatnak az elfogadás során a nagyhatalmak.

Ha nem lenne túlzottan fahumor, akkor bátran sütném rá a helyzetre, hogy ez már tényleg egy X-Akta. De hogy kicsit eredetibb legyek, valószínűleg a mi generációnk egyik, ha nem a legerőteljesebb szervezett keresztes háborújára készül a jogosulti oldal, ahol az ellenfél legnagyobb erejét a tömege adja. A morálfilozófiát ráhagyom arra, aki érti is, de a helyzet cinizmusa arra szólít, hogy a blogolás után elolvassak egy Vonnegut novellát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük