isoHunt Revisited – benyújtották a fellebbezést

Január során írtam arról, hogy az isoHunt elbukta a fájlcseréléssel kapcsolatos, hosszú ideje figyelemre méltó, perét. A legfrisebb hírek szerint az isoHunt benyújtotta a fellebbezését az elsőfokú döntéssel szemben. 

Az ezzel kapcsolatos egyik legfontosabb mondat szerint: “The Plaintiffs’ [MPAA studios] proposed injunction and its keyword type filter, in our view, raises serious issues on the balance between freedom of speech, fair use and copyright protectionism. Such a keyword filter is also impossible to implement if it’s to have any sort of precision, nor can it avoid conflict with free use cases, free commerce, or extra-territorial law.”
Láthatólag az isoHunt is meg fog próbálkozni egy alapjogi védekezéssel, bár az biztos, hogy a fair use és a freedom of speech nem fér össze egy védekezésben, mivel az előbbi felöleli az utóbbit. Az extra-territoriális kérdések tárgyalása érdekes lehet, de elsőre (hangsúlyozom, a pontos érvek ismerete nélkül) ezt sem látom igazán meggyőzőnek, mivel az USA szerzői joga szerint a szerzői jog territoriális jellegű, vagyis a nemzeti határokon kívül elkövetett jogsértések a jogsértés helye szerinti bíróság joghatóságát eredményezi. DE! Az is kimondott tétel az USA bíróságainak esetjogában, hogy ez alól kivételt képez a másodlagos felelősség esetköre, vagyis a jogsértések elkövetésében nyújtott közreműködésért felelősségre vonható az alperes. Elvileg legalábbis. Úgyhogy ezekre a kérdésekre fontos lesz odafigyelni. Ismerve persze a perek tempóját, a következő ezzel kapcsolatos poszt nem jövő hétre várható.
Update: Április elején aztán némileg önállósította magát az IsoHunt, ugyanis a felhasználók kizárólag a szolgáltatás „Lite” verzióját alkalmazhatják, ami gyakorlatilag mint a Google keresőszolgáltatója csupán arra ad lehetőséget, hogy kulcsszavak mentén keressen rá a torrentekre a fogyasztó, azonban semmi más nem szerepel a felületen, tehát a bírósági ítélet szerinti „inducement” jelenleg nem lenne megállapítható. Az persze más kérdés, hogy ez a lépés csak akkor érdemes különösebb figyelmet, ha másodfokon az IsoHunt nyerne, különben magában az alap eljárásban érintett jogsértések tényét már nem fogja befolyásolni. (És így a kártérítés mértékét sem.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük