Breaking News: Lekapcsolták a KickassTorrents oldalt

Tegnap, azaz 2016. július 20. napján látott napvilágot a hír, miszerint a KickassTorrents oldal vezetőjét, Artem Vaulin-t letartóztatták, ezzel egyidejűleg pedig maga a torrent oldal is elérhetetlenné vált. Lássuk a részleteket!

kickass-torrents-logo

Forrás: www.ibtimes.co.uk

A U.S. Department of Justice tegnapi „U.S. Authorities Charge Owner of Most-Visited Illegal File-Sharing Website with Copyright infringement” című sajtóközleményben tette közzé, hogy a lengyel hatóságok az Egyesült Államok kérésére letartóztatták az ukrán származású, 30 éves Artem Vaulin-t, a KickassTorrents oldal vezetőjét. Vaulin-t a nyilvánvaló szerzői jogi jogsértések mellett – amelyek a közlemény szerint több mint 1 milliárd USD (!) kárt okoztak a jogosultaknak – pénzmosással is vádolják.

A The Verge egyébként a Kickass-t a világ legnagyobb, a Thechspot pedig a világ legnépszerűbb torrent oldalaként említi (vajon mit szól ehhez  ThePirateBay?), az Index.hu alapján pedig ez a világ 69. leglátogatottabb honlapja. Az ArsTechnica cikke szerint az oldal elleni fellépésnek az volt az oka, hogy a Digital Millennium Copyright Act-ben található értesítési és eltávolítási (notice and takedown) eljárásnak nem, vagy jelentős késésekkel tettek csak eleget. A híradások alapján egyébként a torrent oldal reklámbevételeiből 12.5 és 22.3 millió USD közötti hasznot termelhetett (ez talán a pénzmosással kapcsolatos vádakkal is összefüggésben lehet), így Vaulin bankszámláit eljárás alá vették, és az oldalhoz kapcsolódó minden domain nevet is lefoglaltak.

Nem ez az első, és nem is feltétlenül az utolsó torrent oldalakhoz kapcsolódó büntetőeljárás (a legutóbbi magyar vonatkozás itt), kíváncsiak leszünk, hogy ezúttal milyen hatásai lesznek a lefoglalásoknak,  a fejleményekről pedig természetesen beszámolunk majd.

A bejegyzés borítóképe a downtoday.co.uk-ról származik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük