Dr. Fodor Klaudia Franciska

Dr. Fodor Klaudia Franciska polgári jogi területen praktizáló ügyvéd.

Ügyfeleinek gazdasági jogi, társasági és cégjogi, ingatlanjogi, továbbá munkajogi kérdésekben nyújt jogi szolgáltatást, továbbá kiemelt tapasztalattal bír IP jog, szerzői jog terén. Komplex látásmód, jó problémamegoldó képesség jellemzi, erőssége, hogy az összetett jogi témákat is érhetően, mégis precízen tudja szemléltetni. Ügyvédi szolgáltatást magyarul, angolul és németül nyújt, ezen túl franciául is beszél.

2008-ban államvizsgázott az ELTE-n summa cum laude eredménnyel, 2012-ben rakta le a szakvizsgáit. A szakdolgozatát szerzői jogi témában írta, amivel megnyerte az Apáthy István díjat. Dolgozott az e|n|w|c (jelenleg: Taylor Wessing Hungary) nemzetközi ügyvédi irodában, a MOL-nál M&A jogászként, és hét éven át az Artisjus jogtanácsosa volt.

Az Artisjus „szerzői jogászaként” a szerzői jog gyakorlati oldalával foglalkozott, ismeri a szerző és a felhasználó érdekellentétét, a legális-illegális, valamint az offline-online szolgáltatások körüli kihívásokat, és korunk szerzői jogi jogalkotásának hazai és nemzetközi kérdéseit.

Az első jogszerű internetes szolgáltatások magyar piacra történő betörése idején az Artisjusnál közreműködött az engedélyezési eljárásokban (Youtube, Deezer, Netflix). Megismerte a multiterritoriális zeneszolgáltatók és sugárzó szervezetek jogosításának nehézségeit. Az üreshordozó-forgalmazók éveken át húzódó, sikerrel zárult peres ügyeiben az Artisjust felperesi oldalon képviselte (Samsung, Nokia, LG), valamint tárgyalt más mechanikai és sugárzási jogdíj érvényesítésére irányuló ügyekben is (Digi, HBO). Dolgozott a nemzetközi hangfelvétel-előállítók érdekképviselete modellszerződésének az átültetésén (BIEM-IFPI-MAHASZ keretszerződés), angol vagy francia nyelvű kölcsönös képviseleti szerződések, valamint magyar és nemzetközi zeneműkiadói szerződések megkötésén. A magyar irodalom kiemelt jelentőségű szerzőinek nemzetközi vonatkozású öröklési ügyei tisztázását intézte (Márai Sándor, Kálmán Imre).

Részt vállalt továbbá az Artisjus egyesületi ügyeinek intézésében, megismerte a közös jogkezelő szervezetek működését, a hazai és nemzetközi „kjk”-szabályokat. A közös jogkezelőkről szóló uniós irányelvnek történő megfelelés érdekében sikerrel vezetett egy több évig tartó informatikai és adatkezelési jellegű projektet.

Több tudományos cikk és blogbejegyzés írója. Az Artisjus magazinjában (DAL+SZERZŐ https://issuu.com/artisjus) és blogoldalán (http://dalszerzo.hu/) éveken át közérthető, egyúttal szakszerű szerzői jogi vonatkozású cikkei jelentek meg. Első blogger tapasztalatait akkor gyűjtötte, amikor a szerzői jogászokat első ívben tömörítő oldalon posztolt (https://eszerint.blog.hu/). Ezen túl gyakran ad elő és oktat szerzői jogot magyar és angol nyelven (Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a Corvinus Egyetem szakkollégiuma, a BME, az ELTE és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Zeneipari Hivatal, a Set School hallgatóinak is).

Elérhetőségei:
Dr. Fodor Klaudia Franciska ügyvéd
Fodor Klaudia Ügyvédi Iroda

www.kfodorlegal.com 

Bejelentkezés