Breaking News: beindult a ZeneCenter

Nagy volt az örömöm, mikor végre az iTunes betört hazánkba. (Na jó, én még nem használtam, bárcsak lenne időm.) Erre ma arra ébredek, hogy egy tegnapi hír szerint a T-Mobile ZeneCenter néven egy fizetős, de nagyon olcsó streaming szolgáltatást indított.

A ZeneCenterről – mely elveit tekintve több, külföldön már bizonyított szolgáltatáshoz, így például a Pandorához, hasonlítható – az Index és az ITCafé is cikkezett. Az új szolgáltatás lényege, hogy egy online rádió mintájára, azonban a hallgató teljes szerkesztési szabadsága mellett tódulnak elénk a dalok. Nincs ugyanis arra lehetőség, mint a YouTube-nál, hogy egyesével válasszuk ki a dalokat, azonban rengeteg tényező mentén ún. „mood”-okat állíthatunk össze, így például a stílus, a tempó, az előadó és egyéb körülmények mentén kvázi „berendeljük” a dalok folyamát. Az Index cikke arról is említést tesz, hogy a dalok 128 kbps minőségben jönnek, ami persze se nem fenomenális, se nem túl rossz, Iko lenti kommentjével összhangban valószínűleg leginkább a „még elmegy” kategória. (Legalább a sávszélességünk rendben marad.)
A szolgáltatás egy 30 napos trial verziót követően havi 300 (!) forintért lesz igénybe vehető. Én azt hiszem ki fogom próbálni. Mert bár „csak” egy millió dal van egyelőre az adatbázisban, ez valószínűleg bőven elég lesz nekem egy ideig, a 300 forint pedig nevetségesen (értsd: örömtelien) alacsony ár. Ha a szolgáltatás beválik (hiszen a financiális fenntarthatóság egyelőre kérdéses, a szerződések nyilván nem nyilvánosak a közös jogkezelőkkel, tehát hogy a havi 300 forintból mennyi marad a szerverek fenntartására, a munkavállalók bérére, és egyéb járulékos költségekre, és akkor ezen felül a T-Mobile mennyit profitál…), akkor nem csak a fájlcserélés némi visszaszorulása várható tőle hazánkban, de akár még az is, hogy további vállalkozók érkezzenek a piacra, ezzel is növelve a legális alternatívák körét. Sőt, bár ez lehet, hogy csak én vagyok, a YouTube-ot alapvetően nem azért használom, hogy a klipeket ezerszer megnézzem. Menjen csak a zene, közben mehet a meló vagy a pihenés. Ebben a ZeneCenter még erősebb is lehet, hiszen a YouTube használatakor folyamatosan böködnöm kell az egeret, hogy épp melyik dal következzen.

4 thoughts on “Breaking News: beindult a ZeneCenter”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük