Breaking News: beindult a ZeneCenter

Nagy volt az örömöm, mikor végre az iTunes betört hazánkba. (Na jó, én még nem használtam, bárcsak lenne időm.) Erre ma arra ébredek, hogy egy tegnapi hír szerint a T-Mobile ZeneCenter néven egy fizetős, de nagyon olcsó streaming szolgáltatást indított.

A ZeneCenterről – mely elveit tekintve több, külföldön már bizonyított szolgáltatáshoz, így például a Pandorához, hasonlítható – az Index és az ITCafé is cikkezett. Az új szolgáltatás lényege, hogy egy online rádió mintájára, azonban a hallgató teljes szerkesztési szabadsága mellett tódulnak elénk a dalok. Nincs ugyanis arra lehetőség, mint a YouTube-nál, hogy egyesével válasszuk ki a dalokat, azonban rengeteg tényező mentén ún. “mood”-okat állíthatunk össze, így például a stílus, a tempó, az előadó és egyéb körülmények mentén kvázi “berendeljük” a dalok folyamát. Az Index cikke arról is említést tesz, hogy a dalok 128 kbps minőségben jönnek, ami persze se nem fenomenális, se nem túl rossz, Iko lenti kommentjével összhangban valószínűleg leginkább a “még elmegy” kategória. (Legalább a sávszélességünk rendben marad.)
A szolgáltatás egy 30 napos trial verziót követően havi 300 (!) forintért lesz igénybe vehető. Én azt hiszem ki fogom próbálni. Mert bár “csak” egy millió dal van egyelőre az adatbázisban, ez valószínűleg bőven elég lesz nekem egy ideig, a 300 forint pedig nevetségesen (értsd: örömtelien) alacsony ár. Ha a szolgáltatás beválik (hiszen a financiális fenntarthatóság egyelőre kérdéses, a szerződések nyilván nem nyilvánosak a közös jogkezelőkkel, tehát hogy a havi 300 forintból mennyi marad a szerverek fenntartására, a munkavállalók bérére, és egyéb járulékos költségekre, és akkor ezen felül a T-Mobile mennyit profitál…), akkor nem csak a fájlcserélés némi visszaszorulása várható tőle hazánkban, de akár még az is, hogy további vállalkozók érkezzenek a piacra, ezzel is növelve a legális alternatívák körét. Sőt, bár ez lehet, hogy csak én vagyok, a YouTube-ot alapvetően nem azért használom, hogy a klipeket ezerszer megnézzem. Menjen csak a zene, közben mehet a meló vagy a pihenés. Ebben a ZeneCenter még erősebb is lehet, hiszen a YouTube használatakor folyamatosan böködnöm kell az egeret, hogy épp melyik dal következzen.

4 thoughts on “Breaking News: beindult a ZeneCenter”

 1. Iko says:

  Péter, a 128-as bitráta azért nem a „nem túl rossz” kategória, én inkább a „még elmegy”-hez sorolnám:) Nyilván ha azt vesszük figyelembe, hogy alapvetően online rádió mintájára működik, akkor valóban rendben van.

  A YouTube pedig továbbra is biztosítja (igaz már csak a regisztrált felhasználók számára) a lejátszási lista készítését.

 2. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  Szia Ildikó! Én már csak ilyen vagyok, a 128 nekem elég. (Sajna botfülű vagyok…) Ettől még igazad van, mindjárt javítom a szöveget.

  Ami a lejátszási listát illeti, nekem az tetszik a ZeneCenter ötletében, hogy nem nekem kell elsősorban szenvednem a lista összeállításával. Másként megfogalmazva: ha valaki úgy hallgat zenét, mint én, hogy egy stílust például szeret, de nem nagyon követi nyomon, mikor jön ki egy új kislemez, mikor lesz valamiből sláger, akkor nagyon kényelmes csak beindítania egy tematikus webrádiót (én eddig az iTunes által felkínáltakat használtam), és jön, ami jön.

 3. Iko says:

  Nem kell átírni, ez csak egy vélemény volt. A 128 kbps sokaknak elég, netrádió szinten nem is kapsz jobbat.

  A lejátszási listát csak arra írtam, hogy nem kell „folyamatosan böködnöd” az egérrel. Alapvetően én is jó ötletnek tartom ezt a szolgáltatást, főleg ennyiért, pedig nem is szoktam rádiót hallgatni.

 4. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  Szerintem tökéletesen jó a véleményed:-)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük