Érdekességek a fájlcserélés világából

Az előző poszt a TorrentFreak oldalról tartalmazott néhány olyan érdekes bejegyzést, amiről érdemes volt szót ejteni. Legalább néhányat. Most álljon itt két további hírük, aikről ugyancsak érdemes szót ejteni, de már többet, mint csupán néhányat.

1. Nyolc uTorrent újítás

Akit érdekel a dolog, mind a nyolcat olvassa el a fenti link segítségével, én viszont háromra kívánok fókuszálni, mivel ezek fontosnak tűnő jogi vonatkozásokkal is bír(hat)nak. Az első ilyen lehetőség az lesz, hogy a letöltő e-mail értesítésből szerezhet tudomást arról, hogy az általa megkezdett letöltés befejeződött. Ez azért lehet fontos, mert az e-mail gyakorlatilag (ha nem is megdönthetetlen, de elég erős) bizonyítékként szolgálhat a fájlcserélés megtörténtére. Az elektronikus levelezés ugyan védelem alatt áll a világon mindenhol, de az is biztos, hogy például a Jogérvényesítési irányelv alapján az EU-ban a jogosultaknak joguk lehet bizonyítékok gyűjtésére, és ha első hallásra bizarrnak is tűnhet, semmi nem zárja ki, hogy a jogosultak az e-mail szolgáltatótól kérjék a letöltő és a jogsértéssel vádolható torrent oldal közötti levelezés kiadására.

Egy másik megjegyzés ugyanezzel kapcsolatban, hogy a a gyakorlati alkalmazását még nem látom ennek a levelezős szolgáltatásnak. Az mellékes körülmény, hogy a masszív letöltők vajon mennyire fogják értékelni a napi rengeteg e-mailt. Másrészt azonban a nyílt torrent oldalakon eddig nem volt jellemző az e-mail címek megadása. Ez szerintem a jövőben is nehezen működne (világos, hogy az emberek többsége azért választja a nyílt oldalakat, mert – a rengeteg adat mellett – abban a hiszemben tudják ringatni magukat, hogy személyük alapvetően titokban marad). A zárt, regisztrációs torrent oldalakon az e-mailes értesítésre ugyancsak nincs nagy szükség, mert ha a letöltő elindítja a kliensét, akkor automatikusan látja, hogy a letöltések hogyan állnak.

Ennél kevésbé összetett, mégis fontos kérdés lehet, hogy az uTorrent olyan új beállítást tesz lehetővé, miszerint a letöltés csak akkor történhet, ha a felhasználó épp nincs a gépnél. Ez azért lehet érdekes, mert a beállítás tömeges alkalmazása esetén az éjszakai adatforgalom tovább nőhet – akárcsak a villanyszámla. Ezt majd későbbi felmérésekből lehet csak tetten érni.

A harmadik érdekesség az lehet, hogy az uTorrent újonnan lehetővé tenné, hogy jelszavas védelemmel lehessen ellátni magát a torrent klienst. Szép és jó ez is, de ha a jog oldaláról nézzük, akkor ezáltal a letöltő személyazonossága még könnyebben beazonosíthatóvá válhat.

2. 5 mód torrentek anoním letöltésére

A másik figyelemre méltó TF bejegyzés pedig augusztus 19-éről származik. Itt a szerző nagyon szépen összefoglal öt különböző ingyenes vagy fizetős szolgáltatást, amelyek a letöltők anonimmá tételében segédkeznek. Az év eleje óta elmélkedek én is erről a kérdésről, és bizony továbbra is állítom, egyre határozottabban, hogy az egyik, ha nem a legjelentősebb reakció – legalábbis a fogyasztók részéről – az anonimitást biztosító, illetve a rejtett (zárt, regisztrációhoz kötött) torrent oldalak használata lesz. Szóval továbbra is hangsúlyozom: erre oda kell figyelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük