Hírmorzsák #2.18

Blokkolni vagy nem blokkolni – ez itt a kérdés. Elítélték a Kino.to alapítóját. Webcasting jogdíjak az Egyesült Államokban. Lassan elfogadják az új szerzői jogi törvényt Kanadában. Dal+Szerző – második szám. – Hírmorzsák #2.18.

Blokkolni vagy nem blokkolni – ez itt a kérdés – Szabadon újraértelmezve a shakespeare-i gondolatot, valahogy így lehetne összefoglalni azt az immáron hosszú ideje tartó dilemmát, ami az internethozzáférés-szolgáltatókat lengi körbe – és persze a The Pirate Bay-t. Hosszú ideje hallani hol nyertes, hol vesztes perekről, már ami a TPB blokkolását illeti. Ennek legújabb állományaként a TorrentFreak nemrég arról számolt be, hogy Helsinkiben ismét elrendelte az illetékes bíróság, hogy az Elisa blokkolja a TPB-hez való hozzáférést az előfizetői részére. Az Elisa azonban nem hajlandó beadni a derekát, legalábbis egyelőre. Néhány nappal az eredeti hír után ugyanis a TorrentFreak már arról cikkezett, hogy az Elisa a Legfelsőbb Bíróság előtt igyekszik megvédeni magát, és szembemenni a bírósági végzéssel. Meglátjuk, melyik érdekoldal lesz Hamlet, és melyik a koponya…

Elítélték a Kino.to alapítóját – Tavaly számoltam be arról a német eljárásról (itt és itt), amelyben a fájlok jogellenes megosztásában (tárhely-szolgáltatásban) mélyen érintett német Kino.to alapítóját vették őrizetbe. Nem is olyan rég ítélet született az ügyben. Szigorú és elmarasztaló. Az alapító Dirk B négy és fél éves szabadságvesztés büntetést kapott, s a bíróság 4.7 millió euró vagyon elkobzását is elrendelte. Dirk B nem az első, de egyenesen a hatodik elítélt vádlott az ügyben. Alapítóként azonban az ő felelősségének a megállapítása volt a német hatóságok legfontosabb feladata. Ez sikerült.

Webcasting jogdíjak az Egyesült Államokban – A New York Times érdekes cikkben számolt be arról, hogy az előadóművészeknek a jogvédett tartalmak (ott kint ez szerzői jogilag védett mű, nálunk szomszédos jogi teljesítmény, de ez ebben a pillanatban mindegy) online közvetítése után beszedett és felosztott jogdíjak összege 12 év után végre meghaladta az egymilliárd dollárt. Ellentétben az ASCAP és a BMI jogkezelőkkel, akik a zeneszerzőket és a kiadókat képviselik az Egyesült Államokban, a SoundExchange az előadóművészek érdekeit reprezentálja. S bár a NYT szerint az előbbi két jogkezelő által beszedett és felosztott jogdíj messze meghaladja a SoundExchange által kezelt dollárokat, utóbbi is „felfutóban van”.

Lassan elfogadják az új szerzői jogi törvényt Kanadában – A Techdirt oldal posztolt egy tömöret arról, hogy június 18-án a kanadai Képviselőház elfogadta a C-11 számú törvényjavaslatot. Ahhoz, hogy a tervezetből törvény szülessen, a szövetségi országok hagyományos metódusa szerint a Szenátus jóváhagyására is szükség van. A Techdirt szerzője szerint ez csupán formalitás. A törvényjavaslat a korábbi C-32-es törvényjavaslathoz képest kevésbé szigorú, sőt rengeteg hasznos elemet tartalmaz. Így – ellentétben humortalan hazánkkal – a kanadaiaknak a paródiát is felölelő szabad felhasználást biztosítana a törvény, a formátum-átalakítással járó másolás megengedetté válna, akárcsak a biztonsági másolat készítése és a time-shifting (vagyis az időben eltolt megtekintése/meghallgatása a jogvédett tartalmaknak), szabad felhasználás a fogyasztók által generált tartalmak („user-generated content) vonatkozásában, értesítési és értesítési (vagyis nem eltávolítási) eljárás, végül – s ez hatalmas különbség az Egyesült Államokhoz képest – max. 5000 kanadai dollárig terjedő törvényes kártérítés (az USA-ban ez 30.000$-ig is terjedhet, sőt szándékos szerzői jogsértés esetén százötvenezerig – jogsértésenként). Kíváncsian várom a fejleményeket!

Dal+Szerző – második szám – A napokban megjelent az Artisjus által életre hívott Dal+Szerző magazin második száma. Ezúttal rengeteg érdekes interjút olvashatunk benne, többek között olyan zenészekkel/zenekarokkal, mint a Budapest Bár, Alba Hyseni, Németh Juci, Szirtes Edina Mókus, Zombola Péter, Snétberger Ferenc, vagy épp Gryllus Dániel és Samu. Emellett találhatunk benne cikket a zenei átdolgozásokról, a magyar YouTube statisztikáiról (több mint hétmillióan hallgatták meg Majka & Curtis & Blr „Belehalok” című dalát), avagy az USA egyik jelenleg legérdekesebb szerzői jogi problematikájáról, a szerzői jogok visszaköveteléséről. Érdemes lapozgatni az online elérhető tartalmat.

2 thoughts on “Hírmorzsák #2.18”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük