Hírmorzsák #10.7

Jogerősen is fair use a Pound Cake! Védheti a szerzői jog a funkcionális formákat is. Mesterséges intelligencia alapú zene szerzői jogvédelem nélkül: így is lehet! AI-háború is jöhet még. Nincs többé ingyen e-könyv az USA-ban (sem). – Hírmorzsák #10.7.

Jogerősen is fair use a Pound Cake! – Az elmúlt évek egyik legérdekesebb sampling pere Drake nevéhez köthető, aki az azóta elhunyt Jimmy Smith egy improvizatív dalának dalszövegét hangmintázta – 35 másodperces terjedelemben, átalakítások mellett. Első fokon a bíróság elfogadta a védelem fair use alapú érvelését, és ezt most a másodfok is jóváhagyta. (Mi pedig Európában azon agyalunk, felismerhető-e egy két másodperces hangminta, és ha igen, akkor az jogellenes-e…) A döntést rövidesen kivesézzük.

Egy Brompton

Védheti a szerzői jog a funkcionális formákat is – Az Európai Unió Bírósága június 11-én tette közzé előzetes döntését a Brompton Bicycle ügyben, amely szerint – természetesen amennyiben az eredetiség követelményének megfelel – egy bicikli formaterve is részesülhet szerzői jogvédelemben. Az előbbi Pound Cake ügy után ezt az ítéletet is elemezni fogjuk rövidesen! (Lásd továbbá az IPKat és a Kluwer Copyright Blog írásait.)

Mesterséges intelligencia alapú zene szerzői jogvédelem nélkül: így is lehet! – A PicsArt közleménye szerint az alkalmazásuk keretében a felhasználók a jövőben a program által mesterségesen generált, egyéni (vagyis sosem ismétlődő) zenei tartalmakat illeszthetnek audiovizuális tartalmaik mellé. S mivel AI-generált outputról van szó, a szerzői jogvédelem (és így díjfizetés) sem jöhet szóba. Persze azt a cikk sem vizsgálja, de természetesen az így generált outputra sem terjedhet ki a jogvédelem. Ugyanakkor talán épp nem is ez a lényeg. Ahogy azt egy megjelenés előtt álló anyagomban én is írtam: épp az a lényeg, hogy nem kell szerzői jogvédelem ahhoz, hogy üzletet lehessen csinálni az AI-ból. Egyetlen kérdés marad: jó-e ez a trend az emberiségnek, a szerzőknek, a zeneiparnak (és alkalmasint egyszer bármely más, pl. filmes iparnak)? Ez valahol filozófiai kérdés, döntsön róla mindenki maga. (Lásd a hírt feldolgozó magyar írást itt, amely már címében is világossá teszi, melyik oldalra áll.)

AI-háború is jöhet még – OK, ez most elég hatásvadász volt, de valahol igaz. A New York Times cikke szerint ugyanis az amerikai AI-kutatások legjobb agyai kínaiak. Kell ennél több információ?

Nincs többé ingyen e-könyv az USA-ban (sem) – A kérdés eleve más megvilágításba kerül Európában (mi ebben sem vagyunk sokkal rugalmasabbak, igaz, a tömeges, teljes körűen ingyenes közzétételnek én sem vagyok a híve), de az Egyesült Államokban a könyvtári kölcsönzés (lending) nem kizárólagos vagyoni jog. A jelek szerint viszont egy per nyomán arra kényszerül az Internet Archive, hogy hagyjon fel az ingyenes e-kölcsönzéssel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük