Breaking News: kiadhatják Kim Dotcomot

A Megaupload oldal alapítójával, Kim Dotcommal szemben nagyjából akkor kezdődött a kiadatási eljárás Új-Zélandon, amikor én kivonultam a fájlcserélés kutatásának ingoványos területéről. Hat éve. És most tartunk ott, hogy nagy valószínűség szerint kiadják őt az Egyesült Államoknak.

A Mega Konspirációról („Mega Conspiracy”) régebben mindent leírtunk. Most a lényeg az, hogy az új-zélandi fellebbviteli bíróság megerősítette az elsőfokú döntést, miszerint a német-finn származású internetes „vállalkozó” kiadható az Egyesült Államoknak szerzői jogsértések és ahhoz kapcsolódó bűncselekmények vádjai miatt. Bár még van lehetőség egy utolsó fellebbezésre az új-zélandi Legfelsőbb Bírósághoz, nem ismervén az új-zélandi jogot, nem tudom, ez érdemi vizsgálat lehet-e még vagy csak eljárási hibák esetén reménykedhet bármiben is Kim Dotcom. Lásd a kiadatással kapcsolatos döntésről a BBC, a CNN, a TorrentFreak vagy az Index írását is.

Amúgy én személy szerint az ilyen nyomulós módszereknek nagyon nem vagyok híve, sok rosszra vezethet még, ha egyes országok kiadják a nem amerikai állampolgárokat az Egyesült Államoknak. Az is igaz, kevés a hasonló eset még, ám épp ezért lehet vízválasztó a Kim Dotcom saga.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük