Breaking News: az EP elkaszálta az uniós szerzői jogi reformot

Egyelőre csak breaking, mert több részletre van szükség, de a lényeg: az Európai Parlament leszavazta a Digitális Egységes Piac keretén belül a szerzői jog reformját célzó előterjesztést.

A szavazás eredménye (278 igen, 318 ellene és 31 tartózkodás) annyiban nem tekinthető meglepetésnek, hogy nagyon sok vita lengte körbe a kérdéskört, igaz, ez a vita javarészt egy kevés szakaszra korlátozódott (leginkább a 11. és a 13. cikkre). Azok után, hogy számtalan zenész még az utolsó percben is támogatásáról biztosította a tervezetet, 145 szervezet pedig kifejezetten ellene volt annak, nem meglepő, hogy az EP inkább nem állt bele a reformba, és elvetett a JURI bizottság által véglegesített javaslatot.

Hamar jönnek a reakciók. Elsőként az Artisjus kommunikációs osztályáról kaptam egy közleményt (melyért köszönet), amelynek egy része szerint (az egészet nem közlöm, nem kívánom kisajátítani az egyesület véleményét):

„Az Európai Parlament többsége ma nem élt a lehetőséggel, hogy tegyen a digitális piac tisztességtelen működése ellen” – fogalmazott a GESAC, az európai alkotók szervezetének elnöke. A GESAC Európa döntéshozóinak címzett nyílt levelét eddig 39 455 művész írta alá. A petíció magyar támogatói között van például Palya Bea, Geszti Péter és Malek Miklós is. „Ez a szavazás nem a szólásszabadságról szólt, hanem arról, hogy a szerzői jogi szabályozást végre a 21. század szokásaihoz szabjuk és a művészek tisztességes bevételhez juthassanak. Az EU illetékes intézményei, szakbizottságai, ügynökségei jelentik a garanciát arra, hogy a szavazásra bocsájtott javaslat szakmailag megalapozott és szükséges. Mégis, az internetes óriáscégek manipulatív lobbija most erősebbnek bizonyult. Meggyőződésünk, hogy az Európai Parlament végül majd amellett teszi le a voksát, ami az EU versenyképességét, gazdaságát és alapvető értékeit erősíti”. A GESAC és vele együtt az Artisjus is mindaddig folytatni fogja a küzdelmet a szerzők jogaiért, míg a leendő szabályozás nem tükrözi az alkotók érdekeit is.

Folytatás következik tehát (lásd erről is a Dal+Szerző írását), ha nem is elölről kezdődik minden, de folytatódhatnak az egyeztetések egy új, talán végső tervezetről.

Lásd még a TorrentFreak írását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük