Breaking News: annyi a stream rippingnek?

A TorrentFreak adott hírt arról, hogy az amerikai zeneipari érdekképviseleti szervezet, a RIAA, és a YouTube-MP3 oldal üzemeltetői között tavaly indult perben a felek egyezséget kötöttek, ami a stream rippelő oldal bezárását eredményezi.

Egy hírmorzsát még magunk is írtunk a jogvita indulásáról, azóta azonban elég nagy csöndben csordogált a per. Így az sem lehet meglepő, hogy hirtelen a felek egy olyan egyezségi megoldást találtak, ami minden szempontból kedvező a felperes hanglemezkiadóknak, és az őket képviselő RIAA-nak. És ebben az igazság szerint semmi meglepő nincs. Amit a szolgáltatás nyújtott, az olyan direkt szerzői jogsértések megvalósításának az elősegítése, amelyért fájlcsere perekben százmillió dolláros kártérítéseket szabtak ki.

A TorrentFreak híre szerint a felek egyezsége nem nyilvános (ez nem meglepő, de vélhetőleg az oldal üzemeltetői jóval olcsóbban úszták így meg), és még a bíróságnak is jóvá kell hagynia. Efelől azonban nem kételkedek. (A bíróság általában akkor nem hagyja jóvá az ilyen egyezségeket, ha a csoportos oldal résztvevői, itt a felperesek, között jelentős véleménykülönbség létezik. Így volt ez például a Google Books ügyben. Itt ilyenről nem hallani.)

Az egyezség további érdekessége, hogy az alperes a www.youtube-mp3.org domaint átruházza az egyik felperesi kiadóra.

Hát, ennyi stream ripping!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük