Mi várható a szerzői jog szempontjából 2014-től?

Évadnyitó bejegyzésként engedje meg a blog olvasótábora, hogy összegyűjtsem néhány gondolatomat a tekintetben, hogy milyen változások, főbb események várhatók 2014-ben a szerzői jogot tekintve hazai és külföldi viszonylatban egyaránt. A gyűjtés szokás szerint szelektív, azonban remélem, hogy nem lövök velük bakot.

Ami a hazai szerzői jogot illeti, e tekintetben – kellő nyilvánosság híján – jóval nehezebb jóslatokba bocsátkozni. Az bizonyos, hogy október végén hatályba lép az új árva mű szabályozás, ami tehát azt jelenti, hogy egyes kedvezményezett intézmények jóval szabadabban végezhetnek majd digitális megőrzést és online szolgáltatásokat is az árvának bizonyult művek tekintetében. Az Országos Széchényi Könyvtár nagyjából akkortájt teljes erővel hozzáférést fog nyújtani az ELDORADO projekt keretében sok ezer mű digitális példányához, köztük sok-sok árva műhöz is. A projekt gyakorlati indítása nagyon jó ütemben halad (némi rálátásom van a dologra). Tavaly szeptemberben a kormány ugye határozati formában elfogadta a Jedlik-tervet. Ha nem csak díszes elmélkedést akarunk a dokumentumból (mely a 2013-2016 közötti időszakot érintően született meg, melyből egy év már el is telt), akkor idén előrelépést kell mutatni a kitűzött célok megvalósítása terén. Folyamatban van egy új közös jogkezelő szervezet nyilvántartásba vétele is (talán már meg is történt, ezt most nem tudom), amely zeneművek vonatkozásában gyakorolná egyes szerzők jogait. Ha ez valóban kezdetét veszi, akkor az Szjt. vonatkozó rendelkezéseinek igazi „pudingpróbájára” kerül sor rövidesen (nevezetesen arra, hogy tud-e két szervezet egymás mellett működni hatékonyan). Szkeptikus vagyok nagyon e tekintetben. Azt hiszem 2014-ben hallani fogunk arról is (nem is keveset), hogy az új Btk. fájlcseréléssel kapcsolatos rendelkezései miként alakulnak a mindennapi gyakorlatban. Ugye sokat beszéltünk arról, hogy 500.000 forint alatt nem bűncselekmény a fájlcserélés. Ám afölött igen. Szinte biztos vagyok abban, hogy idén nem egy eset fog a hírekben szerepelni e vonatkozásban. Ja, és még egy dolog jut egyből eszembe. Tudtommal még tavaly kellett volna kijönnie, de részben az új Szjt. módosítások miatt, nem nagy gond a csúszás, az új Szjt. kommentárnak. Ebben az a jó, hogy egy nagyon naprakész új kommentárunk lesz majd, amire sok évig kiváló autoritásként nyúlhatunk majd.

Ami a nemzetközi viszonyokat illeti, íme egy további gyűjtés. Fontos kiemelni, hogy idén már bizonyosan elfogadásra kerül az Európai Unió új közös jogkezelési irányelve. Várat már egy ideje magára a dokumentum, itt az ideje, hogy elfogadják. Ennek nemzeti átültetése nem 2014 feladata lesz, az viszont bizonyos. (Remélem a mi jogalkotónk sem akar majd ennek is elébe mennie nagyon.) Angliában egyre terjednek a fájlcsere oldalak elleni blokkolások. 2014 egyik legfontosabb kérdése az lesz, hogy streaming és hyperlink oldalak ellen is lehet-e ugyanolyan eszközökkel fellépni, mint a The Pirate Bay. 

Ha már fájlcsere: az a sejtésem, hogy 2014 (legfeljebb 2015) egy fontos demarkációs vonal lesz. Aki esetleg olvasta a könyvemet, abban amellett érveltem (anno), hogy még nincs itt a negyedik generációs fájlcserélés. Ezt továbbra is tartom. Ugyanott azt is elmondtam, hogy egy-egy generáció elhalásához egy-egy giga perre van szükség. A The Pirate Bay per nem volt ilyen. 2013-ban azonban lezárult az IsoHunt per az Egyesült Államokban. Azzal a (messze nem biztos) jóslattal élnék, hogy rövidesen olyan technológiai újításról hallhatunk majd, ami elmozdít minket egy új generáció irányába. Az bizonyos, hogy ez nem a cyberlockerek dimenziójában keresendő, legalábbis nem a RapidShare, MegaUpload vagy a Hotfile által nyújtott szolgáltatásokra gondolok. Azonban erős a gyanúm, hogy a modellnek köze lesz a felhőhöz és/vagy a streaming szolgáltatásokhoz.
Ha pedig MegaUpload: e téren is várhatók fejlemények, habár a Hotfile döntés fényében a jogi felelősség megállapítása elkerülhetetlen. (Ha tényleg lesz érdemi tárgyalás. A büntetőper nagyban függ attól, végre kiadják-e Kim Dotcomot az új-zélandi hatóságok. Ennek függvényében a szerzői jogi per is kérdéses. Ha esetleg beindul a büntetőper, a magánjogi követelések még kizárhatók, amennyiben Kim Dotcom kiegyezik a jogosultakkal. Ez sokba fájna neki, és ha valakin, hát rajta szerintem példát akarnak statuálni a tartalomipar nagyágyúi, tehát kiegyezés nem lesz.)
Ugyancsak európai viszonylatban komoly szakmai konzultáció várható az elkövetkezendő 1-2 évben, amelynek keretében az InfoSoc-irányelv sorsát érintő változások is lehetnek. Az irányelv módosítása szerintem elkerülhetetlen, akkora az igény rá. A szerzői jog egyensúlyát fenntartandó azonban a jogérvényesítés szigorítása is nagyban valószínűsíthető. Ennek egyik lehetséges útja a Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) lehet, amelynek keretében az EU és az USA sok minden más mellett az ACTÁ-ra is emlékeztető jogérvényesítési klauzulák kölcsönös elfogadásáról egyeztet. (Ha ez megtörténik, akkor e területen nagy társadalmi konzultáció nem várható, sokkal inkább újabb tömegtüntetések.)
S hogy a mi blogunktól mi várható? Az, hogy a fentieket érintő, és sok más területre is kiterjedő hasznos bejegyzésekkel szórakoztatjuk az értő közönséget. Idén is tervezünk blogbejegyzés-író versenyt, nevezünk a Goldenblogra, jogesetek tömkelegéről számolunk be, cikkeket ajánlunk, hírmorzsákból szemezgetünk. Talán még új rovatot is indítunk. Reméljük, hogy nagyon sokan velünk tartanak majd ebben az évben is (mely immáron jubileumi, ötödik megkezdett „szezonunk”).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük