A blog éve – 2013 legfontosabb eseményei (2. rész)

Az előző posztban júniussal bezárólag vettem szemügyre a legfontosabb eseményeket. Most jöjjön az év második fele, sok-sok nyalánksággal.

Július – A HADOPI kálváriája messze nem ért véget. Hajdú Dóri kollegina egy nagyon értékes posztban járta körbe, hogy „a HADOPI nem vész el, de átalakul„. Június legvégén előzetes döntés született a VG Wort v. Kyocera ügyben: az Európai Unió Bírósága nem szolgált meglepetéssel és a főtanácsnoki indítvánnyal megközelítőleg azonos tartalommal állapította meg a szkennelés útján előállított, majd számítógépen keresztül továbbított adatok nyomtató révén történő többszörözése esetére a jogdíjfizetési kényszert. Én személy szerint nagy örömmel olvastam Nagy Dani írását az Artessuto ügyben, ami az egyéni, eredeti jelleg kérdését járta körbe belga szemüvegen keresztül. Végül ide kívánkozik: bár gyakorlatilag egy teljes éves csúszással, de beszámoltam a Pekingi Egyezményről, mely a WIPO egyik legfrissebb nemzetközi egyezménye, amely egészen pontosan az audiovizuális előadások védelméről szól).
Augusztus – Bár az augusztus rendre „uborkaszezon”, azért voltak fontos események. Ebben a hónapban például bedobtunk két új szerzőt a kalapba: Ujhelyi Dávidot és Bándy Krisztinát. Dávid már augusztusban közzétette első írását, Krisztina pedig szeptemberben jelentkezett egy háromrészes előadóművészetes sorozattal (lásd: első, második és harmadik poszt). Ugyancsak ki kell emelni Hajdú Dóri azon írását, melyben egy új francia törvénynek a rendelkezéseit vette szemügyre. A jogszabály a kereskedelmi forgalomban nem kapható könyvek közös jogkezelés alá vonását, és ily módon történő engedélyezését rendezte. Hadd legyünk mindezeken felül arra is büszkék, hogy idén a jelentősen átalakított Goldenblog versenyen a közönségszavazatok alapján a 26. helyezést értük el a – számunkra nem túl előnyös – Biznisz kategóriában.
Szeptember – Szeptemberben olvashattunk egy olyan jelentésről, amely szerint az internetes adatforgalom negyede a fájlcserélőknek tudható be. A Pekingi Egyezménnyel ellentétben a WIPO legfrissebb nemzetközi megállapodásának ismertetésével már nem késtem olyan sokat. A vakok és gyengénlátó érdekében kötelezően bevezetendő szabad felhasználási rendelkezést rögzítő Marrakeshi Szerződés ugyancsak fontos eleme a nemzetközi szerzői jognak. Nem mondhatni, hogy ennyire örömteli volt az a hír, ami pedig a szerzői jogok megsértésével megvalósított hazai bűncselekmény számának emelkedéséről számolt be.
Október – Ugye említettem az előző posztban, hogy az új Szjt. módosításról még írok. Nos, írok: a tavasz végi előterjesztéstől jelentősen eltérve, kifejezetten helytelen módosító indítványok révén olyan tartalommal egészült ki az előterjesztés, amellyel jóérzésű emberként és szerzői jogászként sem tudok azonosulni. Felháborodásomnak októberben személyesen is hangot adtam, plusz csokorba szedtem mások kritikáit is. A jogszabály egy része pedig az októberi zárószavazás után még októberben hatályba is lépett. (Megjegyzem, ez volt az év mély pontja. E hónap a szerzői jogászok körében „fekete októberként” lesz emlékezetes…) A hónap azonban másról is emlékezetes lehet: nem jutott a német Bundestagba a Német Kalózpárt, az EUB újabb fontos előzetes döntést hozott, ezúttal a Pinckney ügyben az interneten elkövetett szerzői jogsértések esetén alkalmazandó joghatósági szabályokról, beszámoltam két német ítéletről (Metall auf Metall és UsedSoft v. Adobe), valamint egy angolról (Football Dataco ügy a labdarúgó versenynaptárak összeállítása révén létrehozott adatbázisokról). Kőhidi Ákos egy nagyon népszerű posztot írt egy telekommunikációs témában (előfizetési díjak, hűségidő, netes semlegesség).
November – Az év 11. hónapjában két részre bontva még egyszer összegeztem, mit művelt a Parlament az Szjt-vel. Az első bejegyzésben az árva művekkel, a másikban a jogdíjmizériával és az „apróval” foglalkoztam. Ujhelyi Dávid kolléga ott volt és beszámolt az idei Apáthy-díj átadásának ünnepségéről. Németh Laci pedig a kínai „Baidu” keresőmotor szerzői jogi problémáiról posztolt egy érdekeset. Nem tagadható ugyanakkor, hogy november legnagyobb hatású híre a Google Books projekt ügyében született. Chin bíró több éves pereskedés után kimondta, hogy a Google könyvdigitalizációs projektje fair use. Zárásként még egy: Hajdú Dóri egy posztot szánt a HADOPI éves jelentésének is. Rendkívül érdekes számadatokat olvashatunk ebben.
December – Végül eljött az év utolsó hónapja, amely hagyományosan szintén „uborkaszezon” hangulatú. Ilyenkor már kevés szokott történni. Azért nézzük, mire emlékezhetünk: a Hotfile ellen indított per egyik mellékágaként a bíróságnak arról az indítványról kellett döntenie, hogy az olyan derogatív és jogilag helytelen szavak, mint „piracy” és „theft” alkalmazhatók-e az online elkövetett szerzői jogsértésekre. A bíróság elég ködös, talányos választ adott a kérdésre. Nem sokkal később aztán hivatalosan is lezárult a Hotfile per, a cég ugyanis beleegyezett 80 millió dolláros kártérítés megfizetésébe. Jó kis breaking news volt, hogy a Spotify immáron Magyarországon is elérhetővé vált
Ez tényleg jó hír volt. Zárjuk is ilyennel ezt az évet. A blog valamennyi szerzője nevében (szigorúan ABC sorrendben: Bándy Krisztina, Gyömbér Béla, Hajdú Dóra, Kőhidi Ákos, Mezei Péter, Nagy Dániel, Németh László, Ujhelyi Dávid) kívánok minden lelkes olvasónak sikerekben és szerzői jogi hírekben gazdag boldog új évet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük