Kis lépés a fájlcserélőknek, de nagy lépés…

Az ENSZ különleges jelentéstevőjének, Frank La Rue-nak egyik tavalyi jelentésében különös hangsúlyt kapott a véleménynyilvánítás-, a szólásszabadság, az internethez való hozzáférés, az internet-hozzáférés szerzői és egyéb jogsértések okán történő felszámolása, és még néhány egyéb témakör. A La Rue jelentés a napokban új eredményt hozott. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa ugyanis elvi éllel deklarálta a véleménynyilvánítás szabadságának korlátlanságát online környezetben, és az államokat arra szólította fel, hogy általános jelleggel biztosítsák polgáraik számára az internethez való hozzáférést.

Az Emberi Jogi Tanács által elfogadott határozat megjegyzi, hogy korunkban az emberi jogok internetes környezetben történő gyakorlása egyre jelentősebb területté növi ki magát, amely elsősorban a technológia rapid fejlődésének köszönhető. A Tanács a tavalyi La Rue jelentésben foglaltakra is támaszkodva megerősítette, hogy az embereket ugyanolyan jogok illetik meg az online környezetben, mint az offline világban, ide értve különösen a véleménynyilvánítás szabadságát, amely nem ismerhet földrajzi korlátokat és valamennyi médiára alkalmazandó. A Tanács elismeri az internet nyitott természetét, s azt a fejlődés különböző formáinak motorjaként jelöli meg. 

A határozat 3. pontja különös jelentőséggel bírhat. Habár csak „soft law” jelleggel, vagyis különösebb kötőerő nélkül, de „arra hívja fel” a tagállamokat a Tanács, hogy mozdítsák elő és tegyék lehetővé az internetes hozzáférést. Jó pár oldalt fordítottam erre a kérdésre „A fájlcsere dilemma” című könyvemben, s ott amellett érveltem, hogy maga az internetes hozzáférés nem tekinthető emberi jognak. A Tanács sem mondta ezt ki, azonban megtett egy fontos lépést, hogy ennek elismeréséhez kell. Emberi jog ugyanis abból lehet csak, amelyet nemzetközileg is elismernek és kikényszeríthetnek. Mindez tehát a jövő zenéje. Bár a fenti „felhívás” a fokozatos válasz rendszereket üzemeltető országok polgárainak, akik az internet-hozzáférés felfüggesztésének rémétől rettegnek, valószínűleg nem hoz egyelőre megnyugvást, de középtávon igenis elmozdulást jelent egy – sokak által kívánt – állapot felé. Mondhatni kis lépés az egyedi fájlcserélőknek, de nagy lépés lehet a társadalom egészének – közép- vagy hosszútávon.

Végül a határozat arra ösztönzi az aláírókat, hogy a fentiek biztosítására speciális eljárásokat fejlesszenek ki, valamint rögzíti az aláírók azon döntését, hogy a továbbiakban is foglalkozni kívánnak az emberi jogok internetes környezetben történő fejlődésének, védelmének és élvezetének a kérdésével.

A témakör iránt érdeklődőknek az Index rövid híradását is érdemes áttekinteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük