Hatodszor is Blogshop

Már nem emlékszem pontosan, hogy hol is volt az első blogshop (kommentben ki lehet köszörülni ezt a csorbát), de az biztos, hogy nem tréfáltam, amikor a 2022. október 7-én pénteken tartott VI. Copy21 Blogshop-on tartott előadásomat azzal kezdtem, hogy haza járok erre a konferenciára. Nem csak azért, mert magam is alkalomadtán blogolok, hanem azért is, mert talán egy-két alkalmat leszámítva minden évben részt vettem ezen az egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó, ugyanakkor abszolút családias rendezvényen. Az őszi időzítés különösen kiváló, hiszen a saját, aktuális kutatásaimmal mindig ekkortájt jutok el arra a szintre, hogy már van mondanivalóm, ám jól jön még minden feedback. Jöjjön tehát egy rövid beszámoló arról, hogy milyen is volt a hatodik Blogshop.


A helyszín ezúttal a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara volt, ahol az első panelben Pogácsás Anett házigazdánk beszélt az automatikus szerzői jogi védelemről és annak lehetséges mellékhatásairól, majd Békés Gergely hívta fel a figyelmet arra, hogy éppen tíz évvel ezelőtt fogadták el Pekingben az audiovizuális előadások védelméről szóló egyezményt. Ezután én következtem egy új kutatási projekttel, amely jogelméleti megközelítésből vizsgálja a szerzői jog territorialitásának és az internet határtalanságának kapcsolódási pontjait a jogi földrajz kutatási módszerét segítségül hívva. Mezei Péter kolléga pedig a digitális oktatással kapcsolatos felmérési eredményeit osztotta meg, amelyek azt vizsgálták, hogy a világjárvány ideje alatt milyen mértékben változott a digitális oktatás és a digitális tananyagok használata a Szegedi Tudományegyetemen.

A második panel a mesterséges intelligencia és az NFT-k témakörének volt szentelve. Az ízig-vérig up-to-date, digitális szekcióban Ujhelyi Dávid bloggertársunk kezdte meg az előadásokat az alkotótevékenység új korszakának lehetséges „képzelt” új útjainak fürkészésével. Necz Dániel a mesterséges intelligencia által alkotott művek szerzői jogi kérdéseit járta körbe, Kratochwill György pedig tovább evezve az MI csónakjában kitért arra a kérdésre, hogy a gépi alkotót megilleti-e vajon a szerzőt megillető alapjogi védelem. Keserű Barna Arnold gyakorlati oldalról közelítve fejtette fel egy NFT marketplace hazai kialakításának szerzői jogi és fogyasztóvédelmi aspektusait, Fodor Klaudia Franciska pedig a Copytrack és a vasorrú bába árnyoldalait boncolgatta.

Az utolsó szekcióban rendkívül szórakoztató előadást hallhattunk Gyömbér Bélától az abandonware szoftverek kérdésköréről, amelyet szemléltető eszközökkel (pl. egy legyezőként is használható, ám önmagában szúrós alaplap) tett színesebbé. Udvarhelyiné Sápi Edit online jelentkezett be, hogy megossza gondolatait a személyhez fűződő jogok süllyesztőjéről, pontosabban a közösségi média alkotók személyiségi jogaira gyakorolt hatásáról. Paku Dorottya kivesézte a másolás művészetét az imitáció v. kreatív inspiráció lencséjén keresztül. Palotai-Torzsás Tímea a fordítóprogramok szerzői jogi kérdéseivel, Aczél-Partos Adrienn pedig a szakdolgozatok megítélésével ismertette meg a közönséget. A konferenciát Bölcskei János zárta az állami szervezetek alkalmazottai által létre hozott művek védelméről szóló előadásával.

Összességében tehát ismét egy remek kis blogshopot zártunk, ezúton is köszönjük szépen Pogácsás Anettnek és a Pázmány szervező csapatának, illetve Paku Dórinak a vendéglátást és a szervezést!

Az előadások prezentációi innen letölthetők.