Hírmorzsák #12.1-2

Idén javarészt az IPHétfők vette át a rövid hírek ismertetésének a fórumát, de podcastot őszig nem rögzítünk, valamiért viszont a hírek csak özönlenek. Ezért egy olyan Hírmorzsák érkezik most, amely a hagyományos értelemben kettőt is kitesz, olyan sok benne a hír. Nézzük csak!

Próbálok időrendi sorrendben haladni, és először a szerzői jogi hírek jönnek. Szóval Belgium átültette a CDSM-irányelvet (a Képviselőházi döntés 2022. június 16-án született; egyelőre ehhez nem találok publikus forrást angolul, csak hírlevélben olvashattam róla); majd 2022. június 20-án nyilvánosságra hozták a lengyel átültetési tervezetet is. 2022. június 17-ei hír szerint izgalmas pop-kulturális szerzői jogi perről olvastam a Bloombergen: egy közismert Miles Davis fotóról készült tetoválás miatt perelte be az eredeti fotó alkotója a tetoválóművészt. 2022. június 30-án hozta nyilvánosságra az USA Szerzői Jogi Hivatala azt a jelentést, amelyben megvizsgálta a sajtókiadványok online hozzáférhetővé tételével kapcsolatos lehetséges jogvédelem bevezetésének az ötletét – majd vetette ezt a lehetőséget el a USCO. Azt eddig is tudtuk, hogy a CDSM-irányelv és az elektronikus kereskedelmi szabályozás – amelyben a DSA hoz majd új vért – kicsit megcsavarja az egyes platformok potenciális felelősségi kérdését. Nos, most egy olasz legfelsőbb bírósági ítélet született a hosting szolgáltatók felelősségének a tárgyában, amelyről az IPKat írt. Ja, és 2022. július 5-én került elfogadásra (539 támogató szavazattal) a Digital Services Act. Egy nappal korábban a napon tett közzé egy közleményt az NMHH a magyar rádiós és streaming játszási számokról. Valamint mostanság jutott a tudomásomra (de konkrét megjelenési dátumot sehogy sem találok) egyrészt egy régen várt végzés a brit Commercial Courttól, amely még március 10-én született, de az átirat sokáig nem volt elérhető. Nos, most már fent van a BAILII-n – és mindenki maga is elolvashatja, hogy az eljáró bíró hogyan beszél realitásként az NFT-k „tulajdoni” jellegéről. Másrészt ugyanígy akadt a kezembe a „YouTube szerzői jogi eszközeinek átláthatósági jelentése” című dokumentum, mely a 2021. második félévről szóló adatokat tartalmazza. (Nagy vonalakban kb. annyi, hogy 5%-os emelkedés volt megfigyelhető a törlések számában és a panaszok számában.) Ugyancsak a napokban tartottak egy meghallgatást az Európai Unió Bíróságán a C-470/21. számú ügyben, ami nem kevesebbről szól, mint a francia HADOPI rendszer szerinti illegális fájlcserélést végző személyekre vonatkozó adatgyűjtés jogosságáról. Az eljárásban feltett kérdések itt olvashatók.

Végül nem maradhat ki néhány klasszikus IPHétfők típusú (tehát nem csak szerzői jogi) hír sem: megszületett a hivatalos TRIPS waiver miniszteri dokumentuma a COVID-19 pandémia okozta gyógyszeripari kihívások kezelésére. (erről ajánlom még az olvasó figyelmébe az itt belinkelt írást is.) Legalább ennyire izgalmas hír, hogy nyilvánosságra hozták az Európai szabadalmi Hivatal (ESZH) Jogi Fellebbviteli Tanácsának a J 8/20-as számú ügyben hozott döntését, amelyben elutasításra került a Stephen Thaler által létrehozott mesterséges intelligencia (DABUS) által kifejlesztett találmányok nyilvántartásba vételével kapcsolatos elsőfokú (elutasító) döntéssel szemben benyújtott fellebbezés. (Egyúttal a Tanács azt is elutasította, hogy a Kibővített Fellebbviteli Tanácshoz utalják az ügyet.) A döntés azonban (a 4.6.6. pontban) olyan érdekességet is ír, miszerint

„The Board is not aware of any case law which would prevent the user or the owner of a device involved in an inventive activity to designate himself as inventor under European patent law.”

Vagyis talán itt a megoldás kulcsa? Kicsit ahhoz hasonlóan a német szabadalmi bírósági döntéshez, amely nem gördített akadályt az elé, hogy a mesterséges intelligencia az ember mellett megjelölésre kerüljön feltalálóként, úgy talán azt sem zárja ki semmi, hogy az MI tulajdonosa/használója saját jogán nyújtson be találmányokat az ESZH-hoz. (OK, erre kb. eddig is volt de facto lehetősége bárkinek, nem is erre volt igazán kíváncsi a bejelentő.) A J 9/20-as számú ügyben hozott döntést is hamarosan közzéteszi majd az ESZH.