H2020-as konferencia a szerzői jogi flexibilitásokról

A reCreating Europe H2020-as kutatás a legfontosabb, folyamatban lévő projektünk a szegedi kis IP csapatunk berkeiben. Három munkacsoportban is részt veszünk, és a WP2-es jelzésű, a végfelhasználókra fókuszáló egységben végre kezdenek beérni az eredményeink. Ennek apropójaként tartottunk egy webinart június 1-én.

A rendezvény keretében elsőként egy kiváló kulcselőadást hallhattunk Séverine Dusollier-től, aki a szerzői jogi korlátozások és kivételek rugalmas értelmezésének kérdésköréről beszélt. Semmiféle eretnek gondolatot nem közölt, kizárólag annak szükségességét hangsúlyozta, hogy a rugalmas szerzői jog nem jöhet létre rugalmas jogosultságok és rugalmatlan korlátozások és kivételek egyvelegéből.

Philipp Homar előadása

Ezt három párhuzamos panel követte. Én abban a panelben vettem részt, amelyben Julien Cabay, Philipp Homar és Kacper Szkalej a paródia-kivétellel kapcsolatos francia, osztrák és svéd nemzeti megoldásokról számolt be, Harkai István kolléga elnöklése mellett. Ezek után, ismét plenáris jelleggel én számolhattam be a WP2 keretében, Pistivel közösen végzett összehasonlító és empirikus kutatásunk eredményeiről. Ebben egyes (szám szerint 17) platform végfelhasználói szerződésének minőségi elemzésével igyekeztünk arra választ adni, hogy egy-egy platform milyen mértékű rugalmasságot biztosít a végfelhasználók részére. Kutatási eredményeinket összegző angol tanulmányunk kézirata néhány héten belül elérhető lesz a nyilvánosság számára is.

Végül a rendezvény egy kerekasztal beszélgetés zárta, amelynek keretében, Paul Keller elnökletével, a szerzői jogi flexibilitások jövőjéről osztotta meg a véleményét a közel 100 fős hallgatósággal Lionel Bently, Tatiana Synodinou, Maurizio Borghi,Martin Senftlebenés Caterina Sganga.

Köszönjük a kiváló szervezést Caterina Sgangának, Giulia Priorának és Tatsiana Yankelevich-nek. A H2020-as eredményeinkről rövidesen újabb hírekkel szolgálhatunk a blogon is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük