Breaking News: nyilvános a CDSM-irányelv német átültetésének a tervezete

Alig néhány hét telt el azóta, hogy a magyar tervezetet is megismertük, a minap a német átültetési javaslat is nyilvánosságra került. Gyors pillantás a tervekre.

Azért csak gyors, mert egyelőre nincs időm elmélyedni ebben a hosszú „Diskussionsentwurf” dokumentumban, plusz ez – hasonlóan a magyar helyzethez – még „csak” igazságügyi minisztériumi koncepció, a kormányzati támogatást még meg kell szerezni a javaslatnak.

A Communia oldaláról azonban már elérhető egy alapos áttekintése a 17. cikk átültetési koncepciójának. Eszerint az online tartalomszolgáltatók engedélyezési/felelősségi szabályai külön jogszabályban kapnának helyet, az OTMSz-ek fogalmát szűken (egészen pontosan „jól körülírva”) határoznák meg, az engedélyezés/díjfizetés a közös jogkezelőkön keresztül történne (ezzel is közvetlenül a jogosultakat díjazva). Ezen felül a németek is végrehajtanák a paródia, karikatúra és utánzat kivételeinek az átültetését, amelyeket nem terhelne díjfizetési kötelezettség; egy új „de minimis” kivétel keletkezne, amely alapján 20 másodperc film/hanganyag, 1000 karakter vagy egy fotó felhasználó UGC tartalmak létrehozásakor, e tartalmak azonban díjfizetés-kötelesek, amely díjat az OTMSz-ek fizetnek abban az esetben, ha előzetesen (más feltételekről) nem állapodtak meg a jogosultakkal; a végfelhasználók pedig előzetesen jelezhetik (pre-flag), hogy az általuk feltöltött tartalmak nem ütköznek a szerzői jogokba – ilyen esetben a tartalmak nem szűrhetők automatikusan, csak emberi beavatkozás után, és abban az esetben is csak akkor, ha a tartalom túllép a de minimis szabály keretein vagy nem fér bele a korlátozások/kivételek keretei közé. Automatikus szűrésre csak a fenti eseteken túl lenne lehetősége az OTMSz-eknek. Ugyancsak erős pozitívuma a tervezetnek, hogy számos „féket és ellensúlyt” helyez el a rendszerben: azok a jogosultak, akik visszatérő jelleggel alaptalanul kérnek eltávolítást, kizárhatók a rendszerből, sőt kártérítésre is kötelezhetők – ezzel párhuzamosan azonban azok a végfelhasználók, akik alaptalanul alkalmazzák a pre-flag lehetőséget, szintén megfoszthatók ettől a kedvezménytől.

Izgatottan követjük a fejleményeket ebben az ügyben is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük