EU-UK tárgyalások – szerzői jog a Brexit után

Még februárban értekeztem arról, hogy az Egyesült Királyság Szellemi Tulajdonvédelmi Hivatala miként látja a szerzői jog kilátásait a Brexit után. A 2020-ra eső átmeneti időszak alatt az EU és az Egyesült Királyság tovább folytatja a tárgyalásokat arról, hogy 2021-től miként fessen a két entitás kapcsolata a szerzői jog területén. Újabb fejlemények – rövid elemzés.

Az Európai Bizottság június 23-án tett közzé egy „notice to stakeholders” dokumentumot, amiben a szerzői jog általános kereteire nézve tett megállapításokat az átmeneti periódus lejártát követően. Kiemelést nyert, hogy a két entitás között a „legkisebb közös többszöröst” számos nemzetközi megállapodás adja (a Berni Uniós Egyezménytől a WIPO Internet szerződéseiig, azonban a legújabb Marrákeshi Szerződést nem ide értve). Külön kiemeli ez a dokumentum a sugárzási típusú felhasználásokra, a közös jogkezelésre, az árva művekre, a látási fogyatékkal élőkre és az online hordozhatóságra vonatkozó speciális uniós szabályok hatályának a megszűnését az Egyesült Királyságban élő személyek/alapított cégek javára és vice versa. A dokumentum egy fontos eleme, hogy bár a sui generis adatbázis-előállítói jogosultság is megszűnne, ám a kilépési megállapodás 58. cikke kifejezetten igyekszik azt biztosítani, hogy ez a sui generis rezsim majdan fennmaradjon.

Ugyanezen dokumentum azt is világossá teszi, hogy számos speciális kérdésben külön tájékoztatás várható. Ezeket igyekszek naprakészen figyelni.

Az első már ki is jött, június 25-én, és (legnagyobb örömömre) a jogkimerülés kérdését igyekszik világossá tenni. Eléggé világosra sikerült ez. Egyszerűen:

After the end of the transition period, the intellectual property right is not exhausted in the European Union if a good protected by that right has been lawfully put on the market of the United Kingdom.

Ugyanakkor azok a jogok, amelyek az átmeneti időszak végéig kimerültek, nem „élednek” újjá, vagyis a 2020. december 31-gyel bezárólag az EU-ba importált termékek továbbértékesítése (melyek szerzői jogilag védett műveket is tartalmazhatnak, más IP jogokról nem is beszélve) nem akadályozható meg 2021-től sem.

Folytatás következik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük