Nem mind arany, ami fekete párduc mintájára fénylik

Ócska szóvicc, mégis találó: a Marvel legújabb Fekete Párduc produkciójának filmzenéje látványos szerzői jogsértést tartalmaz.

A New York Times kiváló cikkében járja körbe, miként született meg a Fekete Párduc komplett filmzenéjét jegyző Kendrick Lamar és SZA dala, az All the Stars. Nézzünk csak bele a videóba, és pörgessük egyből 2:59-hez.

Érdemes megfigyelni a vizuális megjelenést, az arany-fekete formákat és alakzatokat. És akkor íme két másik kép. A bal oldali a Lamar videóból származik, a jobboldali pedig Lina Iris Viktor alkotássorozatának a részlete.

Jól látható, e példán keresztül is, hogy nem pontosan ugyanazok az elemek jelennek meg a klipben, mint a képzőművészeti alkotáson, de senkinek ne legyen kétsége, a hasonlóság nem véletlen. A filmelőállító jól a a klip elkészültét megelőzően több ízben is egyeztetett Viktorral, hogy az alkotásai helyet kapjanak Lamar dalának vizuális verziójában. A képzőművész utóbb azonban elzárkózott az engedélyezéstől, elsősorban azért, mert a producerek a vagyoni jogok teljes átruházását kérték a művésztől, amire az nem volt hajlandó. Az elutasító válasz ellenére is úgy tűnik, hogy a zenei alkotók nem tágítottak az egyedi vizualitás átvételétől. Vajon jogsértő-e a fenti képen is látható „másolás”. Mert az kétségtelen, már csak az előtörténetből is, hogy Viktor művészete „hatott” a videóklip készítőire, az arany-fekete színvilág tudatosan jelenik meg a klipben. Vajon az átvétel meghaladta-e az ötlet szintjét? Esetleg átdolgozták az eredeti alkotásokat? A Copyright Society of the USA elnöke szerint az átlagember számára nyilvánvaló kell, hogy legyen, Viktor művén alapul a másodlagos mű. A stílus azonban önmagában még nem jogvédett.

Saját véleményem szerint itt azonban a stílusnál több is átemelésre került, és ebben épp a fenti Viktor fotó és a videóban is látható nőalakok lehet egy erős érv. Azok a karakterek ugyanis megítélésem szerint a képzőművészeti alkotás átdolgozásaiként, megfilmesítéseiként értékelhetők. Vagyis az én véleményem az, hogy itt a jogsértés megállapítható lenne/lesz. Ahogy az lenni szokott persze, nagyon sok jogvita megállapodással zárul, és nem jut bírósági szakaszba sem. Mindenesetre nyitva tartjuk a szemünket, és igyekszünk hírt adni a fejleményekről majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük