Metaforák, koncepciók és a kód: II. WIPS

2018. február 8-án, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Összehasonlító Jogi Intézetében működő InfoCopy diákkör megszervezte a második WIPS-et (Workshop on Intellectual Property Law in Szeged). Az esemény keynote speakere Stefan Larsson, a Lundi Egyetem oktatója volt, aki tavaly megjelent „Conceptions in the Code” című könyvének esszenciáját ismertette a diákkör tagjaival, valamint a kar magyar és külföldi hallgatóival.

Stefan Larsson

Stefan Larsson a svéd jogszociológia egyik elismert képviselője, akinek kutatási tevékenysége az elmúlt időszakban a digitális társadalom fejlődése által a jogra (norma) és a technológiára (kód) gyakorolt hatásokra irányult. Ennek keretében írta meg és publikálta (a nívós Oxford University Press gondozásában) „Conceptions in the Code” című kötetét. Ebben, valamint a február 8-ai rendezvényen tartott előadásában is azt vizsgálta, milyen hatást gyakorolnak a jog fejlődésére a társadalom tagjai (ide értve egyaránt a jogászokat/jogalkotót, illetve a felhasználókat/fogyasztókat) által választott és használt kifejezések. Állítása szerint a jogról nehéz úgy beszélni, hogy nem használunk metaforákat, illetve ha magáról a jogról nem „tárgyiasult” rendszerként beszélünk. Esettanulmányként mindezek vizsgálatára Larsson a szerzői jogot választotta, különösen – svéd polgárként – a híres svédországi The Pirate Bay fájlcserélő oldallal szembeni bírósági eljárást. E két irányt összeillesztve Larsson hangsúlyozta, hogy a digitális térben a metaforák használata például azt jelenti, hogy a fájlcserélő társadalom „kalózként” vagy a „szerzői tulajdonjogok tolvajaiként” történő aposztrofálása közvetlen hatást gyakorol e személyek jogi (bíróság előtti) megítélésére. Előadásában hangsúlyozta, hogy ennek nem feltétlenül kellene így lennie. A jogi fogalmaknak a társadalmi környezet változásaira reagálniuk kell. Így külön elemezte a tulajdon fogalmának folyamatos fejlődését. Karl Rennert idézve jelezte, hogy miközben a tulajdon az elmúlt évszázadokban terminológiai értelemben keveset változott, ám tartalmát illetően több hullámban is szélesedett már a jelentése. Larsson nem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy ilyen változás a 21. század technológiai változásai fényében is bekövetkezhet.

Stefan Larsson és Mezei Péter

A workshop másik előadójaként Mezei Péter részben ismertette saját, a fájlcserélés világában tapasztalható téves metaforikus szóhasználattal kapcsolatos álláspontját (így különösen az olyan kifejezések, mint tulajdon, tolvaj, kalóz, kalózkodás), másrészt korreferátum jelleggel elemezte Larsson könyvének több részletét is. Így különösen egyetértett azzal, hogy a társadalom lényeges változásaira nem reagáló joganyag szükségképpen rossz bírósági döntéseket eredményezhet. E vonatkozásban felhozta az amerikai Richard Posner bíró azon ítéletét, amelyben egy internetes linkeléssel kapcsolatos jogvitát a filmszínházi mágnesszalagos vetítésekhez hasonlítva oldott meg. Másrészt Mezei Péter kitért arra, milyen hatásai lehetnek annak, ha a szerzői jog előírásai követik (igyekeznek követni) a digitális felhasználásokat, azonban ehhez nem kapcsolódik például a tulajdon koncepciójának a változása is. Ennek például olyan eredményei lehetnek, hogy miközben egy hangfelvételnek az iTunes-ról történő „megvásárlása” jogilag elképzelhető (és szerzői jogilag is relevánssá válik), addig a megvásárolt hangfájl felett a vevő semmilyen tulajdonjogias joggal nem rendelkezik.

A közönség (egy része)

A hallgatókból és egyetemi kollégákból álló hallgatóság egy provokatív, gyakorlati jelentőséggel is bíró, mégis a jog és társadalom gyökeréig lenyúló workshopot követhetett végig. A WIPS sorozatnak pedig hamarosan folytatása következik. 2018. május 15-én egy finn professzor, Rainer Oesch érkezik majd Szegedre, amelynek apropóján oktatók és LLM/PhD hallgatók előadásaiból összeálló újabb workshop kerül majd megrendezésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük