Cikkajánló #8.2 – Önvezető autók és felelősség

Van olyan, amikor az ember legalább annyira örül egy tanulmány megjelenésének, mintha az a sajátja lenne – pedig nem az. Így vagyok én is azzal, amikor láttam, hogy megjelent Somkutas Péter és Kőhidi Ákos kollégák közös tanulmánya az önvezető autókról és a velük kapcsolatos felelősségi kérdésekről.

És akkor valaki padlóig nyomta a pedálokat

Miért is örülök ennyire ennek? Nos, azért, mert ez a tanulmány a tavaly őszi Blogshop kézzelfogható eredménye. Somkutas Péter és Kőhidi Ákos kollégák, legjobb tudomásom szerint, ott állapodtak meg arról, hogy megírják ezt az anyagot, amelyet most az MTMI honlapjáról lehet letölteni. Ugyanitt olvasható az alábbi összefoglaló:

„Az önvezető járművek fejlesztése és használata a közelmúltig annyira a tesztpályák és a mérnöki boszorkánykonyhák mélyén lapult, hogy a jog nem is nagyon került kapcsolatba vele a kétezres évekig.”

E lemaradás pótlására, illetve a témával kapcsolatos tudományos diskurzus felélesztésére született meg Somkutas Péter és Kőhidi Ákos közös tanulmánya. Az írás az önvezető, vagy helyesebben a szoftverek vezértelte járművek által felvetett szerzői jogi és felelősségi kérdésekkel foglalkozik. Tárgyalja többek között az autók besorolásának kérdését és a szerzői jog relevanciáját e technológia „életre hívása” során, de tisztább képet ad például a szenzorok, illetve egyéb szabadalmak tulajdonosi viszonyainak állásáról és a mesterséges intelligencia használatának jelenlegi problémáiról is.

A jogi érvrendszer mellett – köszönhetően Somkutas Péter jogász és programtervező matematikus tudásának – a fejlesztések jelenlegi helyzetéről is új információkat szerezhetünk. Mint írják, „az önvezető szoftvert mint a mesterséges intelligencia bölcsőjét fel kell ruházni a felismerés és a döntés képességével”, így a szerzői jogi védelem elsősorban szoftveren lévő adatokat érinti, illetve annak minden változata lényegében származékos műként értelmezhető. A szerzők véleménye szerint tehát, a bonyolult informatikai innováció mellett az önvezető autók forgalomba helyezéséhez még számos jogi akadály leküzdésére van szükség.

A tanulmány felvillantja végül a szoftverekből származó hibákért való felelősségi viszonyokat, illetve felvázolja a szerzői jogi jogsértéseknél lehetséges perindítás mechanizmusát is. Előbbinél különösen fontos az autógyártó polgári jogi felelősségének megállapíthatósága, mely a szoftverekben lévő hibák és a balesetek bekövetkezése esetén válik relevánssá.

Az írás elsődleges célja így a jog és egyéb tudományágak együttgondolkodásának előmozdítása, de a teljesség igénye nélkül olyan válaszokat is ad, mely az új technológiák által felvetett joghézagok kiküszöbölését segíthetik elő.

Gratulálok mindkét szerzőnek e munkához, hasonlóan sok sikert a jövőben is! (És köszönet a fair use cikkem idézéséért.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük