Áll a bál a fotósok körül Szerbiában

A napokban olyan levelezést folytattam Völgyi Attila fotóriporterrel, ami szükségképpen egy bejegyzéshez vezetett. Az elmúlt héten ugyanis egy egészen komoly szerzői jogi háború dúlt Szerbiában, amelyben felmerült a fényképészeti alkotásokkal kapcsolatos szerzői jogvédelem teljes megszüntetése.

Még egyszer köszönet tehát Völgyi Attilának, aki valamennyi forrást a tudtomra adta. Sőt, a honlapján további részletek olvashatók a bizarr eseményekről. Eszerint ugyanis Szerbiában egy olyan törvényjavaslat került a Parlament elé, amely a fényképekre (függetlenül azok egyéni, eredeti jellegétől) megszüntette volna a szerzői jogvédelmet. Igaz, hogy az előterjesztés így szólt (angol fordításban):

„Every routinely made photograph, which appears and is taken in electronic form, regardless of whether it is the true original creation of an author, will cease to enjoy protection as the creation of an author.”

A probléma ott kezdődik, hogy mit jelent a „routinly made” fordulat? Mindez azért lehet érdekes, mert az egyéni, eredeti jelleg ugyanezt a kérdést, azonban pozitív irányból nézi. Más szóval: ma minden olyan fotó, amely minimális egyéni, eredeti jelleget mutat, jogvédett. A fenti szerb javaslat ezt megfordítaná olyan irányba, hogy gyakorlatilag minden fotó „routinely made”, és ha ne adj isten egy szerző bizonyítja valahogy, akkor talán mégis kaphatna jogvédelmet.
Mondani sem kell, hogy ez az elképzelés nem csak a Berni Uniós Egyezménnyel megy szembe, de az EU szerzői jogával is. Igaz, hogy utóbbi irányelvi szinten csak a fotóművészeti alkotások védelmi idejét határozza meg, valamint bármiféle alapos elemzés nélkül rögzíti az „originality” követelményét, valamint azt, hogy a szerzőnek a személyiségét kell belevinnie az alkotásba. Az EUB Painer ügyben hozott előzetes döntése azonban világossá tette: az eredetiség küszöbértéke nagyon alacsony. (Ott egy szimpla tablókép is jogvédettnek bizonyult.)
Fotó: UFOS (via Völgyi Attila)
Hát lehet azon meglepődni, hogy végül a javaslat – a fotós szakma komoly protestálása nyomására is – nulla igen szavazat mellett bukott el a szerb Parlamentben. (Igen, jól olvassuk: még maga az előterjesztést tevő Dusica Stojkovic sem szavazott igennel…) Az ügy persze nem ennyire egyszerű, esetleg vicces. A fenti példa világos jelzése annak, hogy miközben Szerbiában a sajtófotósok képeivel eddig is komoly visszaélések mellett dolgoztak a különböző kiadók, szemlátomást ennél is biztosabbra szerettek volna menni: a teljes jogvédelem megszüntetését igyekeztek elérni. Mondani sem kell, hogy ez nem csak a nemzetközi szerzői jog, illetve a Szerbia által is célba vett EU joga alapján kizárt, hanem a józan ész alapján is. Igaz, magam is osztom, és ezt többször is elmondtam: az egyéni, eredeti jelleg minimumküszöbén látványos alacsonyan tartása sem szerencsés. (Így elvileg fotós példánál maradva egy selfie is védettséget élvezhet.) Azonban  fentiekhez hasonló végletes megoldásoknak sosem voltam a híve.
Az eseményekről a Reuters is írt, de szerb fotósok weboldalán és a Petapixelen is lehet a fejleményekről olvasni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük