Hírmorzsák #4.6

Az IP-cím nem elég a perhez. Merre tart a legális online filmfogyasztás? Az Amazon erre vinné az online filmfogyasztást. Az eddigi legjobb Dal+Szerző szám. Kiszivárgott részletek a TTIP-ről. – Hírmorzsák #4.6.

Az IP-cím nem elég a perhez – Egy rendkívül érdekes végzésről számolt be a TorrentFreak március végén. Eszerint egy floridai szövetségi bíróság elutasította a felperesi indítványt, melytől egy bizonyos IP-cím mögötti személy adatainak kiadását remélte. A bíróság azonban úgy találta, hogy a felperesnek nem sikerült azt megnyugtatóan igazolnia, hogy az IP-cím mögött valóban olyan személy állhat, akivel szemben az érintett fórumnak területi illetékessége volna. Ahogy a bíró írta:

„There is nothing that links the IP address location to the identity of the person actually downloading and viewing Plaintiff’s videos, and establishing whether that person lives in this district.”

A bíróság arra is kitért, hogy azt sem látja bizonyítottnak, hogy – amennyiben az IP-cím mögött egy publikus hely bújik meg – a tényleges felhasználó is beazonosíthatóvá válna. A végzés csupán egy végzés, nem nevezhető tömegesnek a gyakorlatban, mégis rendkívül kiemelkedő a fontossága. Újabb jelzés az iránt, hogy a szerzői jogosultaknak „meg kell dolgozniuk” az alperesek beazonosítása érdekében, s egy IP-cím ehhez önmagában nem elegendő.

Merre tart a legális online filmfogyasztás? – Erre a kérdésre kereste a választ a New York Times szerzője, Farhad Manjoo, abban az izgalmas írásában, amelyben bemutatta egy „fantasztikus” app működését. Ami egyebekben illegálisan működött. (Amúgy a Popcorn Time címet viselte.) Manjoo szerint a szolgáltatás működése is csak egy bizonyíték arra, hogy az online filmipar messze nem teljesít tökéletesen. Szerinte a zeneiparban a kezdeti (megjegyzem, több mint egy évtizedes) bizonytalanságok után mára az előfizetéses streaming szolgáltatások kellően megcombosodtak. A filmiparban a Netflix erős ugyan, de nem elegendő. Tanulságos anyag, érdemes elolvasni. Akárcsak a Popcorn Time „búcsúlevelét„.

Az Amazon erre vinné az online filmfogyasztást – Manjoo cikkének kiváló folytatását jelenti az Amazon április eleji bejelentése, mely szerint egy olyan új eszközt mutattak be, amely a videotartalmak streamelését teszi a jövőben sokkal könnyebbé. A készülék 99 dollárba kerül, és rajta keresztül gyakorlatilag valamennyi legális szolgáltató tartalma elérhető lesz. A cikk, amely szintén a New York Times-ban jelent meg, rögtön fel is veti: minek kellene az embereknek még egy közbülső készülék? A válasz szerint az embereknek ugyan kiváló televízióik vannak az Egyesült Államokban, azonban azoknak az internetre való rákapcsolását tekintve hatalmasak a lemaradások. Az Amazon Fire TV ezt a hiányt szünteti meg, és gyakorlatilag egyszerűbben, gyorsabban és közvetlenebbül teszi lehetővé a videók streamelését. Ehhez én nagyon drukkolok, bár nem vagyok teljes mértékben biztos abban, hogy tömegek fognak sorban állni ezért a masináért. (Ettől persze még lehetséges a siker, mert vannak tapasztalataim az amerikai tartalomfogyasztásról „kényelmességéről”.)
Forrás: Dal+Szerző
Az eddigi legjobb Dal+Szerző szám – Ezt már külön, privátban is jeleztem a felelősök felé, de most nyilvánosan is közlöm: szerintem a Dal+Szerző idei első száma az eddigi legérettebb kiadvány. Nehéz megfogalmazni, miért gondolom ezt, de úgy sejtem, hogy ebben a kiadványban az egyensúlyok nagyon el lettek találva. Elegendő (és nem sok!) mennyiségben vannak jelen kiváló interjúk (ezúttal Krulik Zoltánnal, Szakos Krisztiánnal, Alessio Eliával és Deseő Csabával, illetve fiával, Róberttel), zenekarokat bemutató jegyzetek (Grand Mexican Warlock és Dirty Flow Club), a szokásos YouTube játszási listák, melyeket ezúttal igazán találó elemzések kísérnek szakemberek tollából (a FaceBook-os lájk listákat pedig nem hiányolom), olyan izgalmas témák, mint hogy mitől sláger a sláger (amely téma a lapban több további interjúban is visszaköszön), egy rendkívül kedves két oldal az Artisjus öt munkatársnőjéről, „Belsőség” rovat alatt, egy kis reklám a Magyarock Hírességek Csarnokának, megemlékezés Szenes Ivánról, és egy izgalmas ízelítő Szőnyei Tamás kétezer oldalas könyvéről, ami a szocializmus és az irodalom kapcsolatáról szól. Szóval ez a szám szerintem telitalálat, s mivel online is elérhető, mindenkit „fogyasztásra” csábítok.
Kiszivárgott részletek a TTIP-ről – Az emberek ingerülten tüntettek két éve az ACTA ellen. Akkor a tömegek sikerrel érték el, hogy az Európai Parlament az eredeti tervekkel ellentétben leszavazza a szellemi tulajdonvédelemmel kapcsolatos jogérvényesítésről szóló megállapodás elfogadását. Azóta azt is tudjuk, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió külön utakon is igyekszik szabályaikat összehangolni. Erre a célra szolgál a TTIP (a Transatlantic Trade and Investment Partnership, vagy Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Együttműködés), melynek tartalmáról azonban keveset tudni. Egy kiszivárgott, rövid munkaanyag szerint ugyanakkor néhány apróságra már fény derült. (Ha igaz egyáltalán…) Semmi igazán érdemi a szerzői jogot illetően, de egy olvasást megérdemel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük