Előadás digitális szerzői jogi kérdésekről Toledóban

Szinte napra pontosan két éve, hogy az Egyesült Államokban felkerestem Toledo városát (ahol a University of Toledo jogi kara kiváló partnerként immáron hét éve segíti a szegedi jogi kar Amerikai Jogi Szakértői Képzésének a működését). Akkor Toledo mellett Cleveland városában is tartottam egy 12 órás rapid előadást a digitális szerzői jog számomra legizgalmasabb kérdéseiről. Ezúttal „csak” Toledo a célpont, s bár a témakör azonos, a tartalom sokat változott két év alatt.

Már csak azért is mondom, hogy az előadás tartalma változáson ment keresztül, mert további két év rutinjával fogok beszélni olyan kérdésekről, mint a web 2.0, a könyvtári digitalizálás, az árva művek, a fájlcserélés vagy a sampling. Másrészt az elmúlt két évben tömérdek új fejleményről, jogesetről lehet beszámolni, melyekről új tanulmányok sora készült. A webkettő tovább formálódik, a netes semlegesség fontosságát hangsúlyozó emberek hangja pedig erősödik. A könyvdigitalizálás és az árva művek kapcsán nem szabad elfelejteni sem az uniós fejleményeket (az Europeana katalógusa tovább bővül, viszont még mindig komoly problémákkal küzd a digitális archívum, megjelent az árva mű irányelvtervezet, 2011 elején a Bölcsek Tanácsa pedig a könyvdigitalizálás jövőjéről értekezett), sem a tényt, hogy a Google Books Megállapodást elkaszálta Chin bíró. Fájlcsere fronton az isoHunt per érdemel figyelmet, de a LimeWire is elbukott. Az Európai Unió Bírósága pedig kardinális kérdésekben hozott előzetes döntést (SABAM és Netlog ügyek). És ha ehhez még hozzávesszük a DDL/tárhely-szolgáltatók körüli problematikát is (főleg a RapidShare és a Megaupload kálváriáját), akkor világos, hogy nehézségeim lesznek az időkeret betartásával. Ja, és persze sampling. E téren végtelenül nagy változásokról nincs tudomásom, de azért az előadásomat tovább színesítettem dán és webkettes példákkal.

S mivel a két évvel ezelőtti csoportom is nagyon lelkes hallgatókból állt, rendkívül kíváncsian várom idei csapatomat (10 diák), lélekben készítem magam a konstruktív kérdéseikre, a vitákra, az általuk ismert példák megtárgyalására. Bízok abban is, hogy bár a UT College of Law hallgatóinak a többsége nem a nemzetközi, hanem a nemzeti (különösen az Ohio állami) jogot fogja a jövőben alkalmazni, azért nyitottak lesznek a nemzetközi tapasztalatokra és koncepciókra. (Főleg olyanokkal fogom őket zavarba hozni, mint a személyhez fűződő jogok.)

A toledói utam nem csak munkával fog telni. A szórakozás részéről persze nem ezen a blogon (hanem az Away to… blogomon) fogok beszámolni, ugyanakkor igenis törekszek nyitva tartani a szememet, és olyan amerikai szerzői jogi hírekről beszámolni, melyekkel a kint létem alig egy hete alatt találkozni fogok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük