Hírmorzsák #1.20

TorrentFreak hírek csokra. Egy bokréta a Copyhype blogról. Nem illegális a letöltés Svájcban. Átmeneti előnyben a Rojadirecta. Zene a felhőben. – Hírmorzsák #1.20.

Az elmúlt néhány napban annyira sok releváns hírről hallottam, hogy egyszerűen nincs szívem ezek közül sokat kivágni. Ezért sok esetben csokorba fogom szedni az egy oldalról érkező híreket.

TorrentFreak hírek csokra – Rögtön ott a TorrentFreak, amely a november-december hó fordulóján legkevesebb három olyan információt tett közzé, amelyek a blog témájával szorosan összefüggenek. E hírek egyike, hogy a HADOPI a streaming oldalak után immáron a DDL oldalak elleni fellépésre is energiákat kíván fordítani. (Eredendően P2P alkalmazások voltak célkeresztben, de a jogsértéshez hozzájáruló szolgáltatások köre úgy fest, folyamatosan bővül.) Régebben említést tettem a uTorrent Plus nevű szolgáltatásról, melynek segítségével a használók a letöltött tartalmakat Play Station és iPod kompatibilis formátumúvá alakíthatják majd. Nos, ez a kliens most már elérhető, közel 25 dollárért. Végül még egy francia hír: a L’Association des Producteurs de Cinéma több streaming oldal blokkolására szólította fel a Google, Microsoft és Yahoo triót. A TorrentFreak tapasztalatai szerint a Google már eleget is tett ennek a követelésnek.

Egy bokréta a Copyhype blogról – Terry Hart blogját visszatérő rendszerességgel nézem. Múlt pénteki hírcsokrában több érdekes dologra is felhívta a figyelmemet. Így rögtön felcsillant a szemem, mikor azt olvastam, hogy az USA Szerzői Jogi Hivatala egy blogot indított a könyvdigitalizáció kérdéséről. Hasonló témában legalább ilyen érdekes az, hogy a British Library a londoni újságokban megjelent cikkekből egy online adatbázist állított össze, melyben az 1700-as évek elejéről származó írások is megtalálhatók.

Nem illegális a letöltés Svájcban – Egy tavalyi kezdeményezést követően szakértői jelentés készült Svájcban arról, hogy vajon a fogyasztók általi netes letöltések negatívan befolyásolják-e a tartalomipar pozícióit. Bár a jelentés úgy találta, hogy a svájciak harmada használ különféle fájlcserélő vagy egyéb, letöltést segítő szolgáltatást, nem tűnik bizonyítottnak, hogy ez egyben a kiadók bevételeinek a csökkenését eredményezte volna. A hírt feldolgozta az ITCafé, az Index is. Angolul a TorrentFreaken lehetett erről olvasni.

Átmeneti előnyben a Rojadirecta – Korábban beszámoltam már arról, hogy az Operation in Our Sites nevű domain lefoglalási akció egyik érintettje, a sportközvetítések linkjeit gyűjtő Rojadirecta oldalt üzemeltető Puerto 80 felvette a kesztyűt az Egyesült Államok kormányával szemben, és igyekszik elérni, hogy domainjét visszakapja. Ha ideiglenesen is, de úgy fest, hogy sikerrel járhat. Az alapügyben benyújtott keresetet ugyanis az eljáró bíróság elutasította. Az elutasítás oka egyelőre ködös, mivel az egy oldalas végzés szerint a szóbeli meghallgatáson felhozott alperesi érveket fogadta el a bíró. A TechDirt információi szerint az ügyészség – ha minden igaz – elmulasztotta a szándékosságra való hivatkozást. A bíróság felhívta az ügyészséget, hogy 2012. január 6-áig nyújtson be egy új keresetlevelet. 
„Zene a felhőben” by Tófalvy Tamás – A Zenei Hálózatok blogon kedden jelent meg Tófalvy Tamás írása a felhő alapú tárolásról. Az írás eredendően a HVG Extra Jövő című kiadványban jelent meg. Tófalvy tökéletesen látja, hogy a klasszikus zeneipar működését megkérdőjelező internetes letöltések világa módosulni látszik, és napjainkra a „zenei platformok”, streaming oldalak piaci térnyerése figyelhető meg. Más szavakkal: az embereket a letöltés helyett az azonnal megtekintés érdekli. Ebből is következik, hogy sokan nem akarják egyenként lementeni kedvenc dalainkat a különféle médialejátszásra alkalmas eszközeikre, hanem egy helyen kívánják azokat tárolni, és bármikor, bárhonnan hozzá akarnak férni azokhoz. Ez vezetett a cloud computing megerősödéséhez. Tófalvy írása erről, illetve a zenefogyasztási szokások változásairól szól. Érdemes elolvasni.

2 thoughts on “Hírmorzsák #1.20”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük