Hírmorzsák #1.4

Vajon a Netflix streaming modellje reális alternatívát nyújt-e a fájlcserével szemben, és vajon az Amazon felveheti-e a versenyt a Netflix-szel? A másolás nem lopás Stefan Larsson kollégám szerint! Ütközik-e az amerikai versenyjoggal a nemrégiben megkötött six strikes megállapodás? Végül a Newzbin2 weboldal blokkolását rendelték el Angliában. Minderről olvashatunk a Hírmorzsák #1.4-ben.

Vajon képes-e a Netflix szembeszállni a kalózkodással? – Farhad Manjoo, a Slate magazin szerzője, aki saját bevallása szerint tapasztalt torrentező, egy rendkívül érdekes cikkben foglalta össze gondolatait a Netflix árképzéséről, a szolgáltatás előnyeiről, valamint arról, hogy mindezek alkalmasak lehetnek-e arra, hogy a fogyasztókat a legális piacok felé tereljék. A válasza igen. Bár a Netflixnek is megvannak a maga hátrányai, Manjoo szerint nem véletlen, hogy a Sandvine felmérése szerint májusban a Netflix adatforgalma meghaladta a BitTorrent forgalmát az Egyesült Államokban, amiről én is írtam májusban. (Köszönöm Olíviának a kiváló linket!)

És vajon képes-e az Amazon felvenni a versenyt a Netflix-szel? – A New York Times cikke beszámol arról, hogy az Amazon szerződést kötött az NBCUniversallal, hogy az előbbi a Universal filmek sokaságát streamelheti az Amazon Instant Video-n keresztül. Az Amazon amúgy a múlt héten állapodott meg a CBS-szel televíziós sorozatok közel 2000 epizódjának a streameléséről. A tartalmak megtekintése érdekében amúgy regisztrálni kell az Amazon Prime szolgáltatásra, melynek éves regisztrációs díja 79$. (Az Amazon Prime keretében egyébként a filmek fizikai hordozón is megrendelhetők, két napos szállítással ingyen, ennél gyorsabb szállítással 3.99$-ért.) A NYT cikke szerint a Netflix üzletére nem gyakorolt érezhető hatást az Amazon Prime.

Copying is not theft! – írja a Cybernormer.se oldalon Stefan Larsson kollégám. Bár a szöveg svédül van, némi angol idézettel megfűszerezve, a Google fordító sokat segíthet a szöveg megértésében. Stefan jelenleg doktori értekezésének véglegesítésénél tart (melyet ígérete szerint nyomtatott példány formájában szeptember körül én is megkapok), ezalatt – lazításként – született a fenti bejegyzése, melyben az alábbi kedves kis videóra hivatkozva igyekszik igazolni állítását, hogy a másolás nem lopás!

Vajon ütközik-e a versenyjoggal a six strikes policy? – Nemrégiben blogoltam arról, hogy az MPAA és a RIAA, valamint a legnagyobb ISP-k – a Fehér Ház támogatása mellett – megállapodást kötött arról, hogy az ISP-k a fájlcserélő felhasználóknak figyelmeztető leveleket küldenek a jövőben, melyben a jogsértések abbahagyására buzdítják őket (ez az ún. six strikes megállapodás). Az Ars Technica július 28-ai bejegyzésében alaposan körbejárja a kérdést, hogy vajon ez a megállapodás nem ütközik-e az amerikai szövetségi versenyjoggal. Gyakorlatilag lehetetlen összefoglalni a választ, mely rendkívül komplex. Épp ezért érdemes a cikket elolvasni.

Blokkolni kell a Newsbin2-t – A héten döntés született a több hollywoodi stúdió által indított azon perben, melyben az MPA vezetésével a filmgyártók a Newzbin2 oldal blokkolását követelték a BT internetszolgáltatótól Angliában. A BT alapvetően annak örül, hogy a döntés fényében világos, hogy a jogosultaknak mindig a bírósághoz kell fordulniuk az ilyen komplex ügyekben, vagyis nem követelhetik közvetlenül az ISP-ktől a blokkolást (és ők is csak bírósági döntés alapján lesznek kötelesek erre). Az ítélet persze azt is jelenti, hogy a weboldalak blokkolása immáron realitás Angliában. (S mivel a per egyelőre csak egyetlen ISP-re vonatkozott, feltehetőleg a többi ISP is számíthat hasonló perre.) A felek egyébként október környékén újból a bíróság elé járulnak, hogy meghatározzák, miként lehet hatásosan megvalósítani a blokkolást. (Nofene…) A hírről a fenti linken túl lásd még az IPKat, a 1709 blog és az EDRi bejegyzését. A Newzbin2 nem képviseltette magát a tárgyaláson, azonban hivatalos „állásfoglalásuk” már elérhető a TorrentFreaken. (Amint tehetem, az egész Newzbin sagáról készítek egy bejegyzést, lévén ez már a második nagy perük – nem véletlen a Newzbin2 név.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük