Év végi publikációk

Maradt az év végére is néhány publikáció, amelynek megjelenéséről szeretnék röviden beszámolni a nagyérdemű felé. Minden stílusból egy jön alább.

Sokat vártunk rá, de végül megjelent a Fundamentum 2022/3. száma (hamarabb kellett volna érkeznie), így a Lábody Péterrel közösen jegyzett tanulmányunk kissé már idejétmúlttá vált. Mindenesetre akit érdekelnek az online platformok és a szerzői jog viszonya, azok ezt a történeti ívet követő elemzést hasznosnak találhatják a CDSM-irányelv 17. cikkével összefüggésben.

Ugyancsak megjelent nyomtatásban Carsten Ullrich féltégla nehézségű, de rendkívül izgalmas, platformszabályozásról szóló PhD dolgozatának monografikus változatáról írt recenzióm a European Journal of Risk Regulation lapban, amely szerencsére open access hozta le az elemzést.

Végül – és ez nem tekinthető hagyományos publikációnak! – adtam egy interjút a Qubit újságírójának, Bodnár Zsoltnak, a ChatGPT lehetséges hatásairól. Aki esetleg erről nem hallott még eleget, jól teszi, ha elolvassa azt a hírt, miszerint a Google is megijedt a ChatGPT „eszességétől”. Sok más magyar egyetemi oktató mellett én is arról nyilatkoztam, hogy „félek-e” az új mesterséges intelligencia alapú szolgáltatásnak a házi dolgozatok/vizsgák megírására gyakorolt esetleges negatív hatásaitól. (Én nemmel válaszoltam, de ki tudja…)