2021 áprilisi (IP) webinarok

Az év 4. hónapja sem telt el színvonalas szellemi tulajdonvédelmi webináriumok nélkül. Ezúttal is igyekeztem többre jelentkezni, és amelyről személyes tapasztalataim vannak vagy amelyekhez videós linket tudok adni, azokról essék itt néhány szó.

Az előadók (és a Zoom algoritmusának hála jómagam és a szervezők)

Április 1-én rögtön egy kiváló PIJIP programmal kezdtünk: Christophe Geiger és Bernd Justin Jütte mutatták be azt a GRUR-Internationalban megjelenő cikküket, amely a CDSM-irányelv 17. cikkének alapjogi szempontú kritikáját adja. A prezentáció szépen áttekintette a rendelkezés megszületésének körülményeit és érdemi rendelkezéseit, majd e szabályok uniós és strasbourgi jognak való megfeleltethetőségét. A következtetés egyértelmű volt: a szerzők szerint a 17. cikk jelenlegi formájában számos ponton ütközik az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjogával.

Sajnos élőben lemaradtam a FIDE és TIPSA 11. Global Encounters eseményéről, ám az április 6-ai eseményről készült videó elérhető a YouTube-ról. Ez a találkozó a földrajzi árujelzők pandémia-formálta világába irányítja el a hallgatóságot.

Április 13-án került megrendezésre az OTDK szellemi alkotások jogával foglalkozó tagozata. A részletes beszámolóm e blogról itt olvasható.

Április 16-án az American University Washington kebelében működő PIJIP kiváló webinárját vettem részt, aminek a központjában az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának néhány hete a Google v. Oracle ügyben hozott döntésének az elemzése állt. Három kiváló professzor: Christine Height-Farley, Michael Carroll és Peter Jaszi vizsgálta a döntést és latolgatta annak potenciális következményeit, külön kitérve a Warhol Foundation döntésre is. (Mindkét ítéletről beszéltem kicsit a legutóbbi IPHétfők adásában is.)

Április 19-20-án tartottuk a két éve szervezett ötödik Workshop on Intellectual Property Rights in Szeged (WIPS) eseményt, ezúttal online, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel karöltve és a Danube University Krems Zoomos támogatását igénybe véve. A több mint 200 regisztráltat felvonultató (szegedi szempontból egyértelműen az eddigi legnagyobb) IP rendezvényről természetesen külön hosszabb beszámoló is készült ezen a blogon. Az április 19-ei 1. nap, és az április 20-ai 2. nap eseményei a csatolt linkeken keresztül elolvashatók.

Április 26-a a szellemi tulajdon világnapja. Ennek apropóján tömegesen szerveznek IP programokat a különböző szervezetek. Nekem egyéb elfoglaltságok mellett kizárólag arra jutott időm, hogy az SZTNH programját tekintsem meg. A rendezvény a „KKV-k és a szellemi tulajdon: Piacra visszük az ötletet” címet viselte, és (a WIPO programkiírásának megfelelően) a kis- és közepes vállalkozások IP-vel kapcsolatos gyakorlati kihívásaira fókuszált. Az esemény visszanézhető az SZTNH YouTube csatornáján.

Végül április 30-án az amszterdami IViR szervezésében hallattam meg Michael Grünberger előadását arról a csapatmunkáról, amely az ambiciózus „Copyright Law 2030” (Urheberrecht 2030) címet viselte, és a szerzői jog modernizációjának tudományos igényességű reformprogramját tartalmazza. A program kidolgozói német professzorok, gyakorló jogászok és a német szövetségi Igazságügyi Minisztérium képviselői voltak, és vállaltan a szerzői jog újrakalibrálásáról szólt: a célok és eszközök újragondolása mellett új nézőpontokat tartalmaz, flexibilitás- és fenntartható fejlődés-orientált gondolkodásmódról árulkodik. Nagyon tanulságos előadás volt. Remélem, hogy a jövőben még hallhatunk erről a tervről többet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük