Hírmorzsák #11.2

Az is ritka (sőt!), hogy a Hírmorzsákban csak magyar forrásokból dolgozzak! No, nem mind magyar hír, csak épp kettő, de végre, az elmúlt hetekben a magyar sajtó is közölt szerzői jogilag érdekes híreket. Íme: 50 éve alakult az LGT! Jogvita a sószóró mémről. Disney v. Predator (pontosabban a forgatókönyvírók). Ne piszkáld a graffitit! Ejnye-bejnye, Balázs Klári… – Hírmorzsák #11.2.

Ötven éve alakult az LGT! – Toltam magam előtt ezt a hírt, mert a podcastban is jó lett volna erről beszélgetni, de onnan kimaradt. Ellenben most, hogy a nagyon érdekes Presser könyvet is elolvastam, öröm volt azt is látni, hogy pont idén alakult 50 éve a Locomotiv G(rea)T. A probléma legfeljebb a belinkelt HVG cikkben elhelyezett fotóval lehet: ez bizony nem az alapító csapat, a fotó valamikor 1974 és 1976 között készülhetett. (LGT rajongóknak könnyű kitalálni ennek az okát.) Szóval egy szóval: GRATULÁLUNK! (Ahogy jó egészséget is kívánunk az LGT valamennyi még velünk lévő tagjának.)

Forrás: Index

Jogvita a sószóró mémről – Az Index hozta le azt a hírt, miszerint az Egyesült Államokban perbe fogtak egy híres szakácsot, aki egy ikonikus főzési felvétel nyomán, hivatásos képzőművészekkel, szerződés keretei között létrehozott, utóbb pedig mémmé vált képet a szerződés kereteit messze meghaladó módon kereskedelmi célokra is felhasznált. A jogvita tehát kevésbé „mémes”, mint épp szerző jogi szerződési kérdés, mégis nagyon érdekes lehet utánaolvasni.

Disney v. Predator (pontosabban a forgatókönyvírók) – Egy másik érdekes (bár úgy sejtem idővel majd peren kívül rendezett) jogvita az Egyesült Államokból: a Disney és az eredeti Predator film forgatókönyvírói bíróság előtt igyekeznek eldönteni, ki jogosult a Predator franchise jogainak további gyakorlására.

Ne piszkáld a graffitit! – Mondhatnánk, de már belepiszkáltak. A 24.hu cikke szerint két koreai – nem gondolván, hogy egy értékes graffiti alkotásról van szó – rápingált a fali kompozícióra egy szöuli bevásárló központban. Ugyanakkor, és íme egy kis ázsiai mentalitás, a központ nem tett feljelentést, egyúttal arról szeretné meggyőzni a graffiti alkotóját is, hogy ne állítsa helyre a képet eredeti állapotába.

Ejnye-bejnye, Balázs Klári… – Végül a slusszpoén ide a végére, tegnap a Telex írt róla. Link megadva, tessék csak végig olvasni a bulvársajtónak való, töredelmes beismeréseket is tartalmazó hírt, bár inkább csak tessenek figyelni:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük