2021 februári (IP) webinarok

2021 februárja is számtalan kiváló online programot kínált. Azon alkalmakról, amelyekre jelentkeztem és amelyek közül néhányon magam is előadtam, íme egy tömör összefoglaló.

Sorrendben elsőként, február 10-én a FIDE és a TIPSA már jól ismert Global Encounters programjának 9. állomását hallgattam végig. A téma ezúttal a Brexit szellemi tulajdonvédelmi kihívásai voltak. Laurent Manderieux felvezetését követően az Alison Firth-öt, Craig Nardot és Alain Strowelt felvonultató panel – kedves barátom, Gabriele Gagliani moderálása mellett – színvonalas és rendkívül részletes látleletet adtak a Brexit teremtette kihívásokról. Alison Firth-öt általában véve a megkötött Brexit megállapodás szellemi tulajdonvédelmi rendelkezéseiről kérdezte Gabriele, arra kihegyezve a kérdés élét, hogy milyen átmenet és folyamatosság fogja jellemezni a 2021. január 1-ét követő időszakot. A megjegyzése egyből vitára sarkallta a többi résztvevőt és a nézőket is, csak úgy záporoztak a kérdések. Gabriele Alain Strowelnek szegezett kérdése úgy szólt, hogy fájó válás volt-e a Brexit IP szemszögből nézve. A válasz lényegében úgy szólt, hogy az EU jog jelentős részének fenntartásával és a jogászok közötti kommunikáció fenntartásával kevésbé drámai/fájó a Brexit. Ezzel ellentétben a jogkimerülés kérdése körüli bizonytalanságok és a jelenleg érzékelhető határellenőrzések miatt számos nehézség várható a következő hónapokban. A Craig Nardnak feltett kérdés pedig egyszerűen annyi volt, hogy – lévén Prof. Nard amerikai – miként értékelhető a Brexit amerikai szempontból nézve? Nard szerint a Brexit lehetőséget adhat a Egységes Szabadalmi Bíróság (központosított jellegének) vagy a jogkimerülés tételének az újragondolására. A program egészében visszanézhető az alábbi YouTube linken keresztül.

Február 12-én az indiai Nirma Egyetem egész hónapra kiterjedő „nemzetközi oktatási hónapja” keretében egy másfél órás programon vettem részt, amin a mesterséges intelligencia és a szerzői jog kapcsolatáról (és a pesszimista álláspontomról) tartottam előadást közel 300 (!) embernek a Zoomon. Hogy ezzel egyidőben a YouTube-ról még hányan követték, nem tudom. Nagy élmény volt, sok jó kérdést is kaptam, és arra is lehetőségem nyílt, hogy az indiai szerzői jogról is tanuljak.

Február 11-20. között egy hat estén át húzódó nemzetközi konferencián vettem rész. (Én február 13-án adtam itt elő.) A 18. Works-in-Progress Intellectual Property Colloquium (WIPIP) történéseiről két rendkívül alapos posztban külön is beszámoltam. Az első hét szerzői jogilag releváns előadásairól szóló összefoglalómat lásd itt, a második hétről pedig itt szerezhetünk tapasztalatokat.

Végül február 25-én egy nagyon speciális programhoz csatlakoztam: a BIO Africa – szoros együttműködésben az Európai Szabadalmi Hivatallal – az okos mezőgazdaság és szellemi tulajdonvédelemmel kapcsolatos webinárjához. Gazdag és színes program volt, főleg a szabadalmi jogi megoldások fenntartható fejlődéshez kapcsolódó viszonyáról, különösen a mezőgazdaság szemüvegén keresztül.

Folytatás márciusban, már most számos link vár rám a különböző programokhoz. Stay tuned!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük