AI és szerzői jog #1: kínai breaking: lehet szerző egy algoritmus!

Nem kívánom ellőni annak az alapvető kérdésnek az elemzését, hogy lehet-e szerzőnek tekinteni egy AI algoritmust. A későbbiekben egy bloggertársam részletesen kivesézi majd ezt a területet. Most csak egy breaking: Kínában pár napja született egy ítélet, amely ezt elképzelhetőnek tartja.

Kínai nyelven nem beszélek, így csak az angol hírekre hagyatkozhatok. (És külön köszönet Yoonmo Sang kollégámnak Ausztráliából, hogy felhívta a figyelmemet minderre.) Eszerint a Tencent kínai óriás perelte be a Shanghai Yingxun Technology Company-t arra hivatkozással, hogy utóbbi engedély nélkül felhasználta a Tencent által fejlesztett Dreamwriter automatikus szöveggenerátor által „fejlesztett” tartalmakat.

Csekély érdemi információ nyerhető ki ilyen beszámolókból, de a jelek szerint elegendő „kreatív kapcsolatot” látott a sencseni (elsőfokú) bíróság a Dreamwriter szoftver produktumai és a Tencent cég között. (Az nem derül ki számomra, hogy egyfajta munkaviszonyban létrehozott műként vagy pedig a cég befektetéseinek az oltalma végett született a fenti döntés.) Az ítéletben 1500 yüan (alig több mint 200 dollár) kártérítést ítélt meg a bíróság. A döntés azonban nem emiatt, hanem elvi tartalma miatt lehet jelentős.

Fontos lesz látni, lesz-e másodfokú döntés, az mit mond majd, és jó lenne tudni a pontos indokolást. Izzítanom kell a kínai kapcsolatokat, hogy szerezzük be/fordítsuk le az ítéletet.

Update: az IPKat is írt a fenti jogesetről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük