Nyári szerzői jogi reform-pörgés

Engedtessék meg, hogy a nyári uborka szezonban csekélyebb energiabefektetés mellett is két nagyon fontos hírt osszak meg az olvasókkal. Az egyik a Miniszterelnökségtől érkezett, a másik az SZTNH-tól jött az MSZJF-en keresztül. Mindkettő a szerzői jogi rendszer módosításával kapcsolatos, csak az első a belső jogot érinti kizárólag, a második uniós rendelettervezettel függ össze.

Elsőként álljon itt a Miniszterelnökség anyaga egyes jogszabályoknak az építészeti alkotásokra, műszaki létesítményekre és azok terveire vonatkozó szerzői jogi szabályozással összefüggő módosításáról szóló előterjesztés tervezetének véleményezése tárgyában.

Társadalmi, szakmai egyeztetés céljából mellékelten megküldöm [LETÖLTÉS ITT] a tárgybeli előterjesztés tervezetét.

Kérem, hogy a tervezettel kapcsolatos észrevételeiről, javaslatairól augusztus 21-ig szíveskedjen tájékoztatni.

Kérem, hogy válaszát elektronikusan a gergely.farkas@me.gov.hu  és a balazs.hernady@me.gov.hu címre szíveskedjék megküldeni.

Tisztelettel,

Dr. Bordás Gábor

helyettes államtitkár

Persze semmi meglepő nincs abban, hogy a Miniszterelnökségtől ismét egy értelmezhetetlen határidő érkezett, de bánja kánya, amint újra felveszem a lantot a hó végén, majd külön blogolok erről.

Másodsorban pedig tovább folyik a műsorsugárzó szervezetek egyes online közvetítéseivel és a televízió-és rádióműsorok továbbközvetítésével kapcsolatos szerzői és szomszédos jogok gyakorlása kapcsán alkalmazandó szabályokról szóló rendelettervezettel kapcsolatos uniós előkészítő munka. Ezzel összefüggésben ezt kaptuk az SZTNH-tól és az Igazságügyi Minisztériumtól:

Tisztelt Címzettek!

Szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy az Európai Unió Tanácsának szellemi tulajdonnal foglalkozó munkacsoportja idén ősszel – a szerzői jog a digitális piacon elnevezésű irányelv-tervezet tárgyalásával párhuzamosan – tovább folytatja a műsorsugárzó szervezetek egyes online közvetítéseivel és a televízió-és rádióműsorok továbbközvetítésével kapcsolatos szerzői és szomszédos jogok gyakorlása kapcsán alkalmazandó szabályokról szóló rendelettervezet vitáját.

A rendelettervezet e linken érhető el:

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1502709405991&uri=CELEX:52016PC0594

A tagállamok a tárgyalások e szakaszában lehetőséget kaptak arra, hogy benyújtsák a dokumentum kapcsán felmerülő szövegmódosítási javaslataikat.

A jelen levélben szeretnénk megköszönni az uniós szerzői jogi reformcsomag kapcsán eddig részünkre megküldött észrevételeiket, egyben jelezzük, hogy amennyiben lenne e dokumentum szövegének módosítására vonatkozó konkrét javaslatuk, akkor ezeket részünkre angol nyelven, annak indokaival együtt  juttassák el szeptember 8-ig bezárólag, az uniosszerzoijogireform@hipo.gov.hu és a niehat@im.gov.hu e-mail címekre.

A javaslataikat előre is köszönjük.

Üdvözlettel:

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Igazságügyi Minisztérium

Erről ugyancsak külön fogunk blogolni, amint az események tovább haladnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük