Megkésett rekviem a hip-hop keresztapjáért

Az elmúlt hetek ugyan nem szűkölködtek szomorú halálhírekben, de a Sample Temple Tilos Rádiós műsorsáv Facebook-oldalának posztjábanközzétett cikketolvasva úgy éreztem, hogy feltétlen szót kell ejteni e blog hasábjain egy méltatlanul elhanyagolt gyászeseményről (edit: azért a bejegyzés vázlatának megírását követően több magyar cikket is találtam a témában, így a Stenken, sőt a hirado.hu-n is tudósítottak a szomorú hírről). 2016. január 18-án, 76 éves korában hunyt el a diszkó, a soul és a hip-hop egyik alapszimbóluma, fenegyereke, Clarence Reid, művésznevén „Blowfly”.


Forrás: www.npr.org
A fent közzétett bejegyzés alatt linkelt cikkben Clarence Reid élettörténetének rövid, de lényegre törő összefoglalását olvashatjuk egyenesen a Blowfly lemezeit is kiadó Overtown Records egyik szülőatyja (valamint a zenész dobosa),Tom Bowker tollából. Reid kalandos zenei pályafutása – ha csak azzal kezdjük, hogy már gyerekkorában pajzán szövegekkel feldúsított korabeli slágerek előadásával szórakoztatta munkáltatóit – megér egy memoárt, s nem árulok el nagy titkot: munkásságának nem kevés szerzői jogi vonulata is van!

Mint számos diszkó- és funk sláger szerzője, illetve a világszerte csak „Miami Sound”-ként emlegetett hangzás szülőatyjaként ismeretségre szert tett Blowfly igen nagy előszeretettel emelte dalaiba provokatív és szókimondó líráját – így nagy hatással volt a későbbi hip-hop előadókra is –, s nem ódzkodott a tréfás feldolgozásoktól sem. Ez utóbbi jeles tevékenységéért 1977-ben az ASCAP lemezkiadó akkori elnöke be is perelte, mivel nem értékelte túlzottan, hogy a „What a Different Day Makes” c. popdalából Reid „What a Different Lay Makes” címen paródiát gyártott. Sajnos az ügyről konkrét összefoglalót nem találtam, így annak végső kimeneteléről sincsenek pontos ismereteim, de szívesen várom a nálam jobban értesült olvasók megosztásait.

Bár Clarence Reid eladósodva, szegényen halt meg, a popzene világát mai napig gyarapítják az általa felvett ütemek, és azt hiszem magáért beszél, hogy olyan hip-hop mogulok is samplingeltek tőle mint ODB, Eazy-E, vagy a Jurassic 5. 

Tartalmas és termékeny életet élt a művész, aki végül a mocskos szájú unokára dühös nagymama által ráragasztott gúnynéven, Döglégyként futott be a halhatatlanok közé.

by Gyémánt András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük