Hírmorzsák #4.17

Netflix for Hungary? Bukott a Grooveshark. Format-shifting, idézés és paródia az Egyesült Királyságban. Sport streaming oldal lefoglalása Angliában. Ki jár jobban a zenefogyasztással? – Hírmorzsák 4.17.

Netflix for Hungary? – A legutóbbi Hírmorzsákban már említést tettem arról, hogy a Netflix a jelek szerint Magyarországra készül. Az Origo cikke szerint azonban erre még nem vagyunk igazán felkészülve. Osztom az álláspontot, mégsem hiszem, hogy ennyiben kell hagyni az ügyet. Hiszem, hogy az illegális felhasználásoktól roskadozó rendszer tisztulhat, s ehhez legális alternatívák kellenek. Amennyiben a repertoár erre alkalmassá is teszi, pont a Netflix jellegű cégekre van szükségünk.
Bukott a Grooveshark – A híres fájlcsere pereknek talán már leáldozóban van az Egyesült Államokban, ám a webkettes közvetítő szolgáltatók továbbra is a célkeresztben maradnak (függetlenül a YouTube precedensértékű, mégis „vegyes kimenetelű” sikerétől). A felhasználók által feltöltött médiatartalmak streamelésére szakosodott portál szerzői jogi felelősségét ugyanis arra tekintettel állapította meg az illetékes bíróság, hogy az oldal adminjai közel hatezer hangfelvételt maguk töltöttek fel a rendszer szervereire, s így ezekre a közvetítőket megillető „safe harbor” (felelősségkorlátozás) intézménye nem alkalmazható. A New York Times belinkelt cikke egyébként már csak azért is érdekes, mert a hír alján egy másik, ugyancsak érdekes, ám szövetségi helyett a kaliforniai tagállami szerzői jogi törvényt alkalmazó ítéletről is említést tesz, melynek tárgya egy hatvanas évekbeli hangfelvétel engedély nélküli műholdas közvetítése képezte a tárgyát.
Format-shifting, idézés és paródia az Egyesült Királyságban – Októbertől új időszámítás veszi kezdetét az Egyesült Királyságban. Mostantól ugyanis a jogszerűen vásárolt műpéldányokról a jogvédett tartalmakat a felhasználók megőrzési célból, akár a felhőben, az eredeti formátum átalakítása mellett is lemásolhatják. Ez a módosítás egyáltalán nem olyan „általános” magáncélú többszörözést vezet be, mint amelyről az uniós InfoSoc-irányelv rendelkezik [5. cikk (2) bekezdés a)-b) pontok], ám így is lényegi előrelépés egy olyan országban, ahol mindeddig tiltott volt egy CD lemez tartalmának mp3 formátumba történő átalakítása. Hasonlóan fontos módosításnak tekinthetjük, hogy immáron – az InfoSoc-irányelv vonatkozó szabályaival [5. cikk (3) bekezdés d) és k) pontok] összhangban – lehetőség nyílik az idézésre és paródia készítésére is. (Bármily meglepő legyen, hogy elvben ez eddig nem volt adott. A valóságban mindkét forma beilleszthető volt az 1988-as szerzői jogi törvényben szabályozott „fair dealing” kategóriája, feltéve, hogy az ott előírt szigorú feltételeknek a felhasználás megfelelt. (Acknowledgement to my friend, Andy, for the first source!)

Sport streaming oldal lefoglalása Angliában – Ám nem csak a fenti reformoktól zengett a sajtó Angliában mostanság. A londoni rendőrség ugyanis lefoglalta a Frombar domainjét, sportközvetítések jogellenes streameléséért. Ebben semmi meglepő nem lehet, ha arra gondolunk, hogy az FAPL (Football Association Premier League) milyen erővel üldözi a jogellenes közvetítéseket (évekkel ezelőtt az uniós bíróság is ettől volt hangos). A domainek lefoglalása már annyiban meglepőbb, hogy ezek szerint (mert bevallom töredelmesen, a kapcsolódó brit szabályozást nem ismerem), ilyen intézkedésre lehetőség nyílik az Egyesült Királyságban.
Ki jár jobban a zenefogyasztással? – A Dal+Szerző webes felületén egy rendkívül érdekes – eddig mindössze általam is sejtett – tényt alátámasztó felmérésre hívta fel a figyelmemet Hajdú Dóri kollegina. Ezek szerint (ismét egy szigetországi hír gyanánt) az angolok 25%-kal több zenei tartalmat vásárolnak, mint más hasonló fejlettségű ország lakosai, ám a jogosultaknál is jobban keresnek ebben az országban a hangfelvételek lejátszására alkalmas készülékek gyártói. No igen, ebben semmi meglepő nincs, ám a hírhez csatolt, a BPI (British Phonographic Industry) által rendelt kutatás mindezt konkrét számadatokkal erősítette meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük