Az internet hatása a fiatalokra

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az Európai Unió „Safer Internet Plus” program támogatásával második alkalommal rendezett nemzetközi konferenciát Budapesten Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra címmel, a Magyar Tudományos Akadémián.  A konferencia elsődlegesen az internet gyermekekre gyakorolt hatásaira fókuszált, de az előadások ennél jóval bővebb tematikával három teremben zajlottak párhuzamosan, két napon keresztül.

A konferencián 10-15 perc állt a rendelkezésre minden előadónak, így igazából elsődlegesen problémafelvetésre volt idő, de ettől függetlenül úgy gondolom, hogy tartalmasak voltak az előadások. Azon szerencsések között vagyok, akik maguk is előadást tarthattak ilyen csodálatos körülmények között, úgyhogy összefoglalnám az általam látottakat, illetve pár szóban érinteném a saját témakörömet is.

Sajnos az első napon nem tudtam részt venni a délelőtti előadásokon, mivel épp ekkor tartott a NAV ügyféltalálkozót a szerzői jog témakörét is érintve, de szerencsére egy nagyon érdekes előadást még meghallgathattam Ránki Sárától, a SZTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskolájának hallgatójától. Arról beszélt, hogy a nyelvészeti szakértői munka milyen segítséget tud adni a TEK, az Alkotmányvédelmi Hivatal, illetve a nyomozó hatóságok számára az operatív munkájuk során. Vázlatosan, de választ kaptunk arra, hogy hogyan lehet egy internetes nick névből, szófordulatokból profilt alkotni és megtalálni a konkrét személyt.


Dr. Pólya Tamás a fiatalok médiafogyasztási szokásainak következményei között a különböző egészségügyi problémákra, így különösen az elhízásra hívta fel a hallgatóság figyelmét. Rámutatott arra, hogy miért népszerűek a kattintgató játékok, hiszen így szabadon maradhat az egyik kéz a nassoláshoz.


A szekcióban a napot záró előadók között (a tényleges program több ponton módosult a tervezetthez képest) a Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testülete nevében egy rövid előadást tartottam a felsőoktatásban tapasztalható szerzői jogi problémákról, elsődlegesen a plágium, a reprográfiai eszközökkel történő jogsértő magatartások és az egyetemi tanulmányokhoz szükséges szoftverek és adatbázisok beszerzésére fókuszálva. Eléggé izgultam, de szerintem azért sikerült nekem is érdekes előadást tartani.


Az internet hatása a gyermekekre

A második napon Frank Ackermann beszélt a németországi ifjúságvédelmi programokról, illetve szoftverekről. A német piacon egyre nagyobb szerepet kapnak a különböző, gyermekek internetes lehetőségeit korlátozó/szabályozó szoftverek. Számomra kissé drágának tűnt az általa bemutatott számítógépi programalkotás 7000 eurós éves előfizetési díja, de az elképzelés egyébként is meglehetősen nehézkes, hiszen az okos telefonok korában ezt igen nehéz a gyakorlatban is hatékonyan kivitelezni.

Dr. Pál Tamás, a BRFK GVO SZBEA vezetője tartott nem sokkal később előadást, melyben bemutatta az online jogsértések, így a szerzői jogot érintő bűncselekmények területén is releváns nyomozó hatóságokat, illetve azok illetékességét. Erről, és hasonló területen szerzett tapasztalataimról egy külön bejegyzést is szeretnék írni majd a közeljövőben, így itt csak annyit jegyeznék meg, hogy nagyon érdekes és tanulságos volt az előadása.


A hármas szekcióban Dr. Gellén Klára tartott érdekes előadást a lehívható médiatartalmak területén megjelent önszabályozási struktúráról az uniós irányelv kapcsán. A laikusoknak talán bonyolult szabályozásról is sikerült érthető és informatív előadást tartania, annak ellenére, hogy a szekciójában formabontó módon nem használt prezentációt.


A különböző szekciókban érdekes módon voltak azonban ellenpólusok is. Így például dr. Máder Miklós Péter arra világított rá az előadásában, hogy a gyermekekre nem csak káros hatást gyakorol az internet, hanem  családon belüli erőszak esetén lehetőséget ad a kiútkeresésre, illetve segítségkérésre is.


Összességében egy nagyon tömör és érdekes konferencia volt, ahol a kérdéskör szinte minden lehetséges aspektusa szerepet kapott valamilyen formában. Remélem, hogy lesz még folytatása a kezdeményezésnek, és a jövőben talán többen is el tudnak jönni egy ilyen érdekes és változatos előadás-sorozatra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük