Hírmorzsák #2.8

Megállapodás az IVSZ és az SZTNH között. Muzzia: új online zenei szolgáltató. Kreatív pályázat a hamisításról. Zene- és filmipari helyzetképek az Egyesült Államokból. Kalózok a saarbrückeni parlamentben! – Hírmorzsák #2.8.
Megállapodás az IVSZ és az SZTNH között – Március 7-én tette közzé a hírt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), hogy megállapodást kötött az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségével (IVSZ). A megállapodás nyilvánosságra hozatalakor Laufer Tamás, az IVSZ elnöke, az alábbiakat nyilatkozta: „az IVSZ fontosnak tartja, hogy az iparág véleménye, tapasztalatai és szakértelme helyet kapjanak ennek az összetett és sokszor vitatott területnek a szabályozásában.” (Laufer itt a szellemi tulajdon szabályozására gondolt.) Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke pedig elmondta, hogy „az SZTNH ezért kiemelkedő jelentőséget tulajdonít az IVSZ-szel való együttműködésnek, amely révén becsatornázásra kerülhet az információs és kommunikációs technológiai iparág tapasztalata és véleménye a szellemitulajdon-védelmi szabályozási és stratégiaalkotási folyamatba.” A megállapodás ugyan nem kifejezetten az ACTA körüli iparági aggályok miatt jö(hete)tt létre, ám tagadhatatlan, hogy az IVSZ 2012. február 15-én a következő sajtóközleményt hozta nyilvánosságra: „az IKT szektor innovatív vállalkozásainak, startup cégeinek lehetőségeit is korlátozhatják a január végén aláírt Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) egyes rendelkezései. Az ACTA jelenlegi változata az érintettek bevonása nélkül született meg”. A megállapodás kapcsán lásd az ITCafé cikkét is.
Muzzia: új online zenei szolgáltató – A tavalyi év tagadhatatlanul sikeresnek bizonyult a zeneipar szemszögéből, legalábbis abban az értelemben, hogy nem egy új online zenei szolgáltató lépett a piacra kicsiny országunkban. Márciusban egy újabb versenytárs tűnt fel a színen, a Muzzia. A havi 1250 forintos egységáron az előfizetők az ígéretek szerint 13 millió dal közül válogathatnak majd. Ha ez így igaz lesz és a  felhasználói élmény is összhangban van az egyébként tagadhatatlanul jutányos árral, akkor a Muzzia alkalmas lehet arra, hogy további több (tíz)ezer embert visszacsábítson a legális tartalomfogyasztás világába. A Quart cikke persze egyelőre arról számol be, hogy nem mind arany, ami fénylik. A fejlesztőknek még sok dolguk lesz. Egyelőre a tartalom és a kezelhetőség is hagy kivetni valókat maga után. Ennek ellenére én mégis örülök: újabb modellel gazdagodott a hazai paletta.
Kreatív pályázat a hamisításról – A Hamisítás Ellni Nemzeti Testület kreatív pályázatot hirdetett 14 éven felüli fiataloknak a hamisításról és a szerzői jogsértésekről. A kiírás szerint:
„A 2012-es tavaszi „Én így látom” 2.0 kreatív pályázat témája a szellemitulajdonjog-sértések az oktatásban.
A téma rengeteg lehetőséget ad a pályázó diákoknak arra, hogy végiggondolják a szellemi tulajdon szerepét az iskolai oktatásban, a szerzői jog által védett alkotások felhasználásának lehetőségeit, valamint az ezek megsértésével kapcsolatos tapasztalataikat.
A diákok az iskolai környezethez kapcsolódva dolgozhatják fel a hamisítással, a szerzői jogok megsértésével kapcsolatos tapasztalataikat, illetve az ilyen jogsértések megelőzéséhez, elkerüléséhez kapcsolódó tudnivalókat.”
Az esszé- vagy novellaírás, képregény-rajzolás, fotósorozat-készítés, plakátkészítés kategóriákban készíthető pályázatokat 2012. április 16-ig kell benyújtani, eredményhirdetés 10 napra rá, a Szellemi Tulajdon Világnapján.
Zene- és filmipari helyzetképek az Egyesült Államokból – a New York Times mostanában igencsak aktívan értekezett a zene- és filmipari tartalomszolgáltatás helyzetéről. Elég régen tettem említést a Turntable.fm start-up cég jogi mizériájáról. Az online DJ szolgáltatóval kapcsolatos legújabb fejlemény, hogy a cég megállapodást kötött a négy nagy hangfelvétel-előállítóval, következésképp mostantól a szürkéből a fehér zónába lépett, s teljességgel legális szolgáltatásként a nemzetközi piacra is be kívánnak törni. Az audiovizuális tartalmak online szolgáltatásának egyik érdekes fejleménye, hogy a Netflix a legnagyobb kábelszolgáltatókkal is megállapodást igyekszik kötni, hogy utóbbiak vegyék fel kínálatukba a Netflix csomagját is. A Comcast azonban ettől elzárkózott, így a NYT szerzője szerint a megállapodás jelentősége csökkent. (Lévén a Comcast a legnagyobb kábelszolgáltató az USÁ-ban.) A Comcast döntése persze nem lehet meglepő, hiszen a cég saját videó streaming szolgáltatást kínál előfizetői részére Streampix néven. Ugyanekkor a Cisco is aziránt tesz lépéseket, hogy saját videó streaming platformot indíthasson. Ennek érdekében 5 milliárd (!) dollárért megvásárolta az NDS céget, amely a megfelelő technológia hátteret biztosíthatja mindehhez.
Forrás: Welt Online
Kalózok a saarbrückeni parlamentben! – Amikor tavaly a Német Kalózpárt helyi szervezete bejutott a berlini tartományi parlamentbe, nem feltétlenül tűnt úgy, hogy e siker gyorsan és könnyen megismételhető lesz. A 2012. március 25-én Saar-vidéken tartott tartományi választások alkalmával azonban a Piraten Partei Deutschland helyi egysége is sikerrel vette az akadályt, és 35.646 szavazattal, az összes szavazat 7.4 százalékával, negyedik erőként, négy mandátumot szerezve bejutott a saarbrückenben székelő tartományi parlamentbe. (Talán kissé meglepő módon még a Zöldeket is megelőzték, akik csak 5 százalékot értek el.) A Német Kalózpárt híradása külön kiemeli, hogy az első választók 23 százaléka szavazott a kalózokra. Az eseményről lásd Rick Falkvinge gyors elemzését. Itthonról lásd a Híradó beszámolóját és az Inforádió röpke hírét. (Érdekesség, hogy Falkvinge most már magyarul is olvasható. Köszönet a jelzésért Hornyák Péternek!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük