Breaking News: Globális tüntetés az ACTA ellen

Mióta az Európai Unió és annak 22 tagállama január 26-án aláírta a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást (ACTA), fellángoltak az indulatok online és offline egyaránt. Ennek egyik legfontosabb momentumaként 2012. február 11-én globális ACTA elleni tüntetést tartanak a dühös internetezők – Budapesten és Szegeden is.

Habár napokkal a megállapodás uniós aláírását követően megjelent az Európai Bizottság mítosz romboló röpirata (melyet persze ellen röpiratok követtek), az internetet ellepték az elégedetlen és dühös hangok. Ennek egyik legradikálisabb következménye az lett, hogy Donald Tusk lengyel kormányfő a múlt héten bejelentette, hogy a megállapodás lengyel parlamenti ratifikálását elhalasztják. (További elemzés erről a Kluwer Copyright Blogon.) Sőt, a Kader Arif, francia szocialista politikus felállt az Európai Parlament ACTA ügyben felelős jelentéstevői pozíciójából. A legnagyobb problémát abban látom, hogy hírek tucatjai/százai keringenek a levegőben, gyakran ellenőrzés nélkül. Hazánkban is elérhetők kellően objektív tájékoztatások (SZTNH, E.SZER.INT), és kevésbé objektívek is (az E.SZER.INT blogos bejegyzésből több is elérhető). Teljesen egyetértek Grad-Gyenge Anikóval, aki azzal zárta az ACTA-val kapcsolatos gondolatait az E.SZER.INT blogon közzétett bejegyzésében, hogy „már csak az nem tudja, miről szól az ACTA, aki nem vette a fáradságot ahhoz, hogy elolvassa.”
Ennek ellenére az online társadalom továbbra is készenléti állapotban van. Sőt! Hasonlóan ahhoz a kampányhoz, amely a PIPA/SOPA törvénytervezetek jegeléséhez vezetett, európai aktivisták online aláírásgyűjtésbe kezdtek, demonstrálandó, hogy mekkora tömegek ellenzik az ACTA kihirdetését. Az aláírásgyűjtők a petíciójukat az Európai Parlamenthez igyekeznek eljuttatni (lassan 2 millió aláírásuk lesz). 
Ennél is élet közelibb esemény várható február 11-én. Ezen a napon ugyanis globális anti-ACTA tüntetésre kerül sor, köztük három helyen hazánkban is. Az Occupy Budapest az esemény budapesti verzióját is meghirdette, sőt Szegeden is lesz egy hasonló rendezvény. (Harmadikként a pécsiek vonulnak az utcára.) 
Az esemény leírása a következők szerint hangzik:
„Pár napja Magyarország is aláírta azt a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást (ACTA), amelyet 39 ország nemzetközi korporációinak képviselői — a nyilvánosság elől teljesen elzárva — írtak az elmúlt években, többek közt az internet teljes felügyeletének szándékával.

(A most következő sorok kiemelt információkat tartalmaznak az alább linkelt cikkből; ezen http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ&hd=1 a linken pedig magyar felirattal nézhetsz egy rövid videót az ACTA legfontosabb részleteiről!)

Magyarország állami illetékesei pár napja, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület internetes oldalán, egy szűk nyilatkozatban jelentették be: hazánk is csatlakozik az egyezményhez.
http://www.hamisitasellen.hu/hu/hirek/2012/magyarorszag-alairja-a-hamisitas-elleni-kereskedelmi-megallapodast

Nem sokkal ez után az Európai Parlamentnek az ACTA ügyében illetékes jelentéstevője, a francia Kader Arif lemondott feladatáról, mert mint mondta: „ennek a megállapodásnak súlyos következményei lesznek a polgáraink mindennapjaira, mégis, minden úgy zajlik, hogy az Európai Parlamentnek semmi beleszólása — nem veszek részt ebben a színjátékban”. http://kalozpart.org/2012/02/02/kader-arif-acta/

Az ACTA — miután érvénybe lép — büntetőjogi felelősséget hárít a csatlakozó országok (tehát egyúttal Magyarország) internetszolgáltatóira a jogvédett tartalmak közvetítéséért, amivel csak a kisebb baj lesz, hogy azonnal magával rántja majd a jelenlegi leglátogatottabb honlapjainkat — pl.: YouTube, Piratebay, Wikipédia és a többi —, de ügyfelei internetforgalmának TELJES FELÜGYELETÉRE kényszeríti majd az internetszolgáltatókat!

Igen, ez azt jelenti, hogy nézik majd, milyen oldalakat látogatsz, ellenőrzik fel- és letöltött fájljaid tartalmát, elolvassák még a chatelésed és az üzeneteidet is! Mert ha nem teszik ezt, és valamelyik internetszolgáltatónál ezáltal illegális tevékenységet tapasztalnak majd a hatóságok, az ACTA az internetszolgáltató szigorú megbüntetésére utasítja majd őket. Egyértelmű tehát, hogy nem lesz olyan szolgáltató, aki ezt minden erejével ne akarná majd elkerülni.

Meg KELL állítani ezt az őrültséget, amíg még lehetséges, amíg még össze tudunk fogni az interneten keresztül!

MONDJ N.E.M.-ET A SZABAD INTERNET FELSZÁMOLÁSÁRA!”

Első pillantásra is több pontatlanság van mind a rendezvény leírásában, mind a kapcsolódó filmben, különösen az internetszolgáltatók büntetőjogi felelősségre vonását, vagy a chatelés tartalmának ellenőrzését illetően. Éppígy hibás az idézéssel, az ötletek szerzői jogvédelmével kapcsolatos valamennyi megállapítás. Ebből számomra az következik, hogy nem kellőképpen megalapozott elméleti alapokon nyugszik az egész tüntetés. (Vagy ahogy a Névtelen kommentelőm által beküldött ITCafé linken elérhető cikk szerzője, Dajkó Pál helyesen jelzi: az egész hisztérikusnak tűnik. Én továbbra is inkább csak egy hype-nak tartom az egészet, egy jó bulinak, ahol jót lehet majd tüntetni valami ellen.) Mindenesetre remélem, hogy néhányan ott lesznek majd valamelyik eseményen e blog olvasói közül is, és legalább kommentben hírt adnak a fejleményekről. (Nekem egyelőre nem úgy áll a programom, hogy bármelyik rendezvényen is megjelenhessek.)

One thought on “Breaking News: Globális tüntetés az ACTA ellen”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük