Hírmorzsák #1.21

Angelina Jolie filmje jogsértés árán valósult meg? És Balsai István alkotmánybírónak a 2006-os őszi budapesti zavargásokról készült jelentése? Bodó és a székely kalózok. Tudom, mit töltöttél… egész eddig. Kino.to – go to the jail. – Hírmorzsák #1.21.

Angelina Jolie filmje jogsértés árán valósult meg? – Nem is olyan rég olvastam arról, hogy a gyengécske Cowboyok és űrlények című film egy képregényszerző jogait megsértve készült el. A napokban pedig az 1709Blog számolt be egy hasonló hírről. Könnyen lehet, hogy az  Angelina Jolie által írt és rendezett „In the Land of Blood and Honey” (A vér és méz földjén) című mozifilm szerzői jogsértés árán született. James Braddock újságíró ugyanis perbe fogta Joliet az Egyesült Államokban azért, mert állítása szerint a rendezőnő engedély nélkül használta fel a The Soul Shattering című könyvét a film elkészítésével. Az 1709Blog általi rövid összefoglaló szerint ugyanis nem csupán a könyv és a film alapötlete (a kilencvenes évek délszláv háborújában zajló szerelmi történet), hanem egyes részletek is kísérteties hasonlóságot (jogiasabban lényeges hasonlóságot – „substantial similarity”) mutatnak. Így például a legfontosabb karakterek, helyszínek és jelenetek. Braddock keresetében a film bemutatásának bírósági megakadályozását kérte. Ez elég szigorú szankció lenne, ezért gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a felek valamiképpen meg fognak állapodni. [Update #1: 2012. január 2-án a köztévében interjút vetítettek Angelina Jolie rendezőnővel, aki határtalan átéléssel mesélte, mekkora örömöt jelentett neki, hogy a forgatókönyvet elkészíthette. Ehhez rengeteg irodalmat elolvasott. A fenti keresetnek tehát még lehet alapja is.]
Fotó: Hír24
És Balsai István alkotmánybírónak a 2006-os őszi budapesti zavargásokról készült jelentése? – A napokban egy másik, immáron magyar vonatkozású, ám lényegében hasonló tartalmú hírről lehetett hallani. Eszerint könnyen lehet, hogy a Balsai István alkotmánybíró által a 2006 őszi, rendkívül botrányos budapesti zavargások rendőrségi cselekményeiről, miniszterelnöki megbízottként készített jelentés szerzői jogsértések árán került kiadásra. Az FN24 oldalán megjelent cikk szerint ugyanis a könyvben több olyan fotó is felhasználásra került, melyek többszörözésre (következésképp terjesztésére) se Balsai, se a kiadó nem kért engedélyt a jogosulttól. Akik közé lehet, hogy a Google is tartozna, mivel több légifotó is található a kötetben, ami gyanúsan Google műholdról készített kép lehet. Kíváncsi vagyok, hallunk-e még valamit a későbbiekben erről.
Bodó és a székely kalózok – Egy kedves, arcomra mosolyt csaló írást tett közzé Bodó Balázs (közgazdász, média- és kalózkutató) a Mindennapi.hu közéleti portálon a „székelyföldi kalózok” egyik privát trackerének (CityBIT) szabályzatáról. A szabályzat szerint az Erdélyben aktivitást kifejtő tehetséges zenei vagy filmes egyének tartalmaira utaló torrentek elhelyezése tiltott az oldalon. Ez ám a betyárbecsület, vonja le a következtetést Bodó. Színfolt volt az estémben, mikor ezt olvastam.
Tudom, mit töltöttél… egész eddig – Kissé elképedtem, hogy mikor ezt a hírt meghallottam. Egy lelkes orosz csapat létrehozta a You Have Downloaded oldalt, amely perpillanat több mint 54 millió egyedi felhasználó fájlcserélési priuszát követi nyomon. Gyakorlatilag az egyén IP-címe alapján meg tudja mondani, hogy ki mit töltött eddig le a BitTorrent protokoll segítségével. No, megnyugodtam, mert rólam nem tudnak semmit. Mégis kissé ijesztőnek tartom az alkalmazást. Persze alig kellett neki néhány nap, és máris igyekeznek egyesek botrányt kavarni a szolgáltatás segítségével. A TorrentFreak híre szerint ugyanis a francia elnöki palotához, az Élysées palotához köthető IP-címről mindeddig hat tartalmat töltött le valaki. Köztük például a Beach Boys klasszikusokat felvonultató albumot is. A TorrentFreak epésen megjegyzi, hogy ez így már kétszer több, mint amiért a HADOPI az internet-hozzáférést is felfüggeszthetné. Delikát!

Kino.to: go to the jail! – Még a nyáron adtam hírt arról, hogy egy összehangolt razzia keretében a Kino.to német streaming oldal szervereit lefoglalták, valamint 13 embert le is tartóztattak. A TorrentFreaken megjelent hírek szerint nemrégiben az egyik admint két és fél, a napokban pedig a legfontosabb szereplőnek tartott személyt három év börtönbüntetésre ítélték az eljáró bíróságok. A szankció súlyosságát egyértelműen az magyarázza hogy az oldal üzembentartói profitáltak a Kino.to működtetéséből. A hírek szerint közel negyed millió euró haszonra tettek szert. Ez nem kevés pénz.

2 thoughts on “Hírmorzsák #1.21”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük