Német modelltörvény a szellemi tulajdonról

Az 1709Blog szerzője a minap adott hírt arról, hogy az osnabrücki egyetem két professzora, Hans-Jürgen Ahrens és Mary-Rose McGuire egy 10 könyvből (itt nem a szó „kötet” értelmében) álló tervezetet készített a német szellemi tulajdonjogról.

A modelltörvény kidolgozásának indokát a német IP fragmentált jellege adta: jelenleg hét törvény szabályozza a szellemi tulajdonvédelem különböző területeit, melyek azonban nem kevés átfedést és ismétlést tartalmaznak, különösen a Jogérvényesítési irányelv átültetése óta.

A modelltörvény 10 könyvéből az első általános (vagyis valamennyi területre érvényes) anyagi jogi, a második pedig általános eljárásjogi rész lesz. A 3-9. könyvek a jelenlegi hét törvény konszolidált verzióját tartalmazná, kivágva a hatályos törvényszövegből a fölösleges ismétléseket, illetve a fenti 1-2. könyvbe átkerülő szabályokat. A 10. könyvnek pedig a munkavállalói találmányokkal kapcsolatos normákat tartalmazná. A koncepció lényege elérhető itt. A modelltörvény szeptembertől megvásárolható a Sellier kiadótól, decembertől pedig a kommentár is beszerezhető lesz. (Érdekes, hogy a tervezett normaszöveg hosszabb lenne – 446 oldal – mint a – kb. 400 oldalas – kommentár.) Előbbi amúgy 10, utóbbi 90 eurót kóstál majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük