Breaking News: Egy feladat kiPIPÁlva

Az Egyesült Államok jogalkotói egy lépéssel közelebb jutottak ahhoz, hogy törvénybe iktassák a Protect IP Act elnevezésű tervezetet és annak szigorú rendelkezéseit. Május 26-án a Szenátus Igazságügyi Bizottsága ugyanis egyhangúan elfogadta a – Ron Wyden szavaival élve – PIPA-t.

Az alig két hete benyújtott törvényjavaslat legfontosabb rendelkezéseit alig két hete már részletesen ismertettem, sőt kritizáltam is. Most mégis úgy tűnik, hogy az USA jogalkotói (legalábbis a Szenátus tagjai) mégis ebben látják az online szerzői jogsértésekkel és a hamisított termékek kereskedelmével szembeni fellépés valós megoldását. A következő lépés, hogy a javaslat a Szenátus egésze elé kerül.
Itt azért már komolyabb ellenállásra számíthat a javaslat, ugyanis a Protect IP Act elődjeként számon tartott COICA legnagyobb ellenzőjének tartott Ron Wyden szenátor (lásd a mellékelt képen, ő amúgy nem tagja a Szenátus említett bizottságának) már most kijelentette, hogy igyekszik meggátolni ennek a törvénynek az elfogadását is. (A nyilatkozatáról lásd Wyden szenátusi honlapját, valamint a TorrentFreak, illetve az ArsTechnica írását.) A törvényhozás megakadályozására egyébként már külön kezdeményezés is indult.
Az egyelőre nem ismert, hogy a javaslat szenátusi tárgyalására mikor kerül sor, ennek eldöntése a szenátusi többség feladata. Mivel az jelenleg a demokratáké, érdekes politikai csata is kisülhet abból, hogy az ugyancsak demokrata Obama kormányzattal szemben a demokrata Wydennek mennyi esélye lehet a tárgyalások megakasztására. A kulcs azonban valószínűleg a Képviselőházé lesz, ott ugyanis jelenleg meggyőző republikánus többség uralkodik. Na de ne szaladjunk ennyire előre. Várjuk ki, mit hoz a szenátusi vita és szavazás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük