Fight for your right… to search!

A hónap elején jeleztem, hogy a LimeWire bedobta a törölközőt, és végleg felszámolta szolgáltatását. Nem úgy az isoHunt, amellyel szemben még májusban rendelte el az illetékes bíróság, hogy a szolgáltató helyezzen üzembe egy kulcsszavas kereső programot, aminek a segítségével egyes jogvédett tartalmak elérhetőségét blokkolni lehet. Az isoHunt pár nappal ezelőtt benyújtott fellebbezési dokumentumai is elérhetővé váltak. Bár nagy szóközökkel íródott, és sok a táblázat, tartalomjegyzék, de hát így is majd 100 oldal az anyag. Így ennek átolvasása így Karácsony környékén bonyolult vállalkozásnak ígérkezik.

Ami mégis lényeges és fontos, hogy az isoHunt védekezésében igyekszik kiaknázni a fair use teszt nyújtotta lehetőségeket (nem vagyok abban biztos, hogy menni fog, ismerve az eddigi esetjogot), illetve egyfajta alapjogi védekezésként a „freedom to search” „alapjogára” próbál hivatkozni. Ez így elsőre még a nagyon pragmatikus, bírói jogfejlesztéséről híres Egyesült Államokban is erős próbálkozás. Ennél már fontosabb és izgalmasabb kérdés lehet az amerikai szerzői jog extraterritoriális jellegének a kérdése, lévén Fung és az isoHunt is kanadai, mégis elmeszelték az Egyesült Államokban. Privát véleményem szerint az e téren vezető precedensként szolgáló Subafilms ügy (bátraké a szerencse, íme egy terjedelmes cikk róla) rációja alapján ezen a ponton is veszíteni fog az alperes. Annál is inkább, mert pont a jelen ügyben is eljáró Court of Appeals for the Ninth District hozta meg a Subafilms döntést.

Mindez azt jelenti, hogy majd egy év után ismét mozgásba lendülnek a szekerek, és a bíróságoknak ismét foglalkozniuk kell a torrent keresőmotorok jogi felelősségével. Szerencsések leszünk, ha néhány hónapon belül érdemi híreink lesznek, de vigyázó szemünket a „Kilences Körzetre” vetjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük