Rovatok

A blog 2009-es indulása óta számos rovat született. Ezek egy része elkopott, mások azonban stabilan tartják magukat. Az új domainre átköltözve kiváló lehetőségünk nyílik arra, hogy e rovatok arcot is kapjanak: saját szerkesztő mellett önálló fülek alatt érhetők el az egyes, kapcsolódó bejegyzések. Célunk, hogy valamennyi rovat havonta legalább egy-egy bejegyzéssel bővüljön. Tekintsük át röviden, hogy az egyes rovatok milyen céllal rendelkeznek.


Breaking news

Vannak azok a hírek, amelyeket első kézből jó szolgáltatni. Ilyenkor rendre egy breakinget teszünk közzé, és igyekszünk a lehető leghamarabb egy érdemi elemzéssel is szolgálni.

A rovat szerkesztője: Mezei Péter (ám szerzőink bármelyikétől várható írás ugyanitt)


Cikkajánló

Szerzői joggal foglalkozó szakemberekként blogunk szerzői számos esetben találkoznak kiváló cikkekkel. Értelemszerűen ezek egy részét olyan fajsúlyos írásnak érezzük, hogy azokról recenziót készítünk. Ugyanitt blogunk szerzőinek legfontosabb saját írásait is terítékre helyezzük.

A rovat szerkesztője: Ujhelyi Dávid


Hírmorzsák

Egyszer csak eljött a blog életében az a pillanat, amikor rövid hírekből több futott be, mint amennyit érdemben, részletesen feldolgozni időnk lett volna. E probléma orvoslására született 2011-ben a Hírmorzsák rovat, amely esetenként öt rövidhírt ereszt egybe, egy-egy bekezdéses elemzést kínálva hozzájuk. Igazi kincsesbánya az érdeklődőknek.

A rovat szerkesztője: Mezei Péter


Jogesetek

A szerzői jog alapját a jogszabályok adják, ezek viszonylag ritkán változnak. Jogesetekből viszont mindig számtalan kerül nyilvánosságra. Külön rovatot szentelünk ezért annak, hogy magyar, európai, amerikai, vagy a világ bármely más pontjáról származó, példaértékű, korszakalkotó (sőt, esetenként inkább „csak” jogtörténeti jelentőségű) ítéleteket áttekintsük.

A rovat szerkesztője: Mezei Péter (ám szerzőink bármelyikétől várható írás ugyanitt)


Jogérvényesítés

A szerzői jog sava-borsa, hogy a jogosultak miként érvényesíthetik a részükre biztosított jogokat. Nem csak az online, de az offline világban is. Ennek megfelelően számtalan hír, jogszabály-tervezet vagy jogeset kerül a figyelem középpontjába, amelyekről bejegyzésekben emlékezünk meg.

A rovat szerkesztője: Harkai István


No comment

Legfrissebb rovatunk nevéből is adódóan nem kíván érdemi elemzésekkel szolgálni. Egy bekezdés – már sok. Az olvasónak ugyanis saját meggyőződése szerint kell értékelnie egy-egy válogatott, gyakran nevetséges (igen, létezik olyan, hogy szerzői jogi butaság), gyakran halálosan komoly kérdést.

A rovat szerkesztője: Mezei Péter (ám szerzőink bármelyikétől várható írás ugyanitt)


Szerzői jog a filmekben

Egyik eseti rovatunk, amely azonban majdnem mindegyik másik rovatunknál népszerűbb szokott lenni. A szerzői jog témakörét ugyanis az audiovizuális alkotásokban is számos esetben elő szokták venni a forgatókönyvírók és rendezők. Igyekszünk összegyűjteni, fényképekkel, esetleg még filmjelenetekkel is bemutatni, hogy a szerzői jog milyen problémája merült fel egy-egy filmben vagy sorozatban. E rovatunkba különösen örömmel fogadunk olvasói ötleteket, hiszen mi sem ismerhetünk minden filmet!

A rovat szerkesztője: Gyömbér Béla


SzJSzTémák

A hazai szerzői joggyakorlat kiugró jelentőségű forrásai a Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei. Ezek online általában elérhetők, az SzJSzTémák rovatunk azonban az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle hasábjain megjelenő válogatott szakvéleményekhez csatol néhány bekezdéses elemzést.

A rovat szerkesztője: Mezei Péter