A Bizottság szerint a nem átruházható díjigény nem ütközik a CDSM 18. cikkébe

A CDSM irányelv elfogadását követően egyre több országban vezettek és vezetnek be közös jogkezelést az előadóművészi teljesítmények online felhasználása után. Ilyen megoldást hoztak létre például Németországban, Horvátországban, Belgiumban. (Magyarországon és Spanyolországban pedig már a CDSM irányelv elfogadását megelőzően is közös jogkezelésben voltak ezek a jogok.) A jogalkotás során időről-időre felmerült, hogy ez a megoldás esetleg elvi okokból ne lenne összeegyeztethető a CDSM irányelv 18. cikkével. E vita keretei között értelmezendő az Európai Parlament négy képviselője és a közös piacért felelős biztos közötti azon levélváltás, amelynek eredménye azt mutatja, hogy az Európai Bizottság szerint ilyen elvi ütközésről nincsen szó.

Az Európai Bizottság képviseletében Thierry Breton július 20-án írásban válaszolt az Európai Parlament négy képviselője által feltett kérdésre. A kérdések arra irányultak, hogy a Bizottság álláspontja szerint összeegyeztethető-e a CDSM irányelv 18. cikkben rögzített megfelelő és arányos díjazás elvével az a megoldás, ha a tagállam egy nem átruházható díjat hoz létre a szerzőknek és az előadóknak műveik, illetve teljesítményeik felhasználása esetére.

Thierry Breton válasza szerint a nem átruházható díjigények bevezetése összeegyeztethető a 18. cikkben meghatározott elvárásoknak. A biztos válaszában kitért arra is, hogy a tagállamok által választott megoldásnak meg kell felelniük a szerződési szabadság elvének, a jogok és érdekek méltányos egyensúlyának, továbbá a szerzői jogok a szerzői jogokra vonatkozó közösségi jognak. A másik oldalról, a tagállami megoldásnak biztosítania kell megfelelő és arányos díjazást a szerzők és előadóművészek számára, és különösen nem foszthatja meg őket a jogtól, hogy eldönthessék, kötnek felhasználási vagy jogátruházási szerződést művük, teljesítményük vonatkozásában.