Publikációs dömping… ismét…

Az elmúlt hetekben ismét több olyan publikáció jelent meg bloggereink tollából, amelyekről érdemes talán egy rövid blogbejegyzést írni. Így a legújabb Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle érdemel külön említést, illetve jómagamnak is van néhány érdekessége.

Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle 2022/2. szám (tartalomjegyzék-részlet)

Elsőként a Szemle. A 2022/2. számban rögtön három figyelemre méltó anyag is megjelent. Sorrendben: volt szegedi hallgatóm, Mencser Zita samplinggel kapcsolatos szakdolgozatának szerkesztett változata nyitja a sort, amelyet Ujhelyi Dávid paródiával kapcsolatos disszertációjának tömör (de még így is hosszú – ám véletlenül sem unalmas, hanem lényegre törő) változata követ. Ugyancsak figyelmet érdemel Ferge Zsigmond legújabb írása, aki a Mircom ügy apropóján járja körbe a fájlcseréléssel kapcsolatos szerzői jogi felelősség kérdését.

Végre kézben…

Részemről sem múltak el ezek a hetek eredmények nélkül. Nemrég közölte az IIC azt a szakértői véleményt (open access itt érhető el), amelyet a European Copyright Society tagjaiból összeállt ad-hoc bizottság írt a CDSM-irányelv és a készülő Digital Services Act szerzői jogi keresztmetszetéről. Ezen az anyagon olyan nagyágyúkkal dolgozhattam együtt, mint Alexander Peukert, Martin Kretschmer, Martin Husovec és Joao Pedro Quintais. Ugyancsak az IIC-ben jön ki hamarosan papíron, egyelőre „csak” online, de open access formában egy másik társszerzős anyag, amit Giulia Priorával és Bernd Justin Jüttével együtt jegyzünk: ez a CDSM-irányelv digitális oktatási kivételéről szóló összehasonlító elemzést adja (talán elsőként Európában). Időben ezek után két recenzióm is napvilágot látott, gyorsan egymás után. Sorrendben az első a neves nemzetközi szaklapban, a GRUR Internationalben, ahol egy mesterséges intelligenciával és szellemi tulajdonvédelemmel kapcsolatos szerkesztett kötetről áradoztam. A második a Jogtudományi Közlönyben, ahol nem kevésbé áradoztam Grad-Gyenge Anikó szerzői jogi kötetéről (Egy modern szerzői jog). Ezeket követte a Florian Idelbergerrel közösen jegyzett szócikkünk az Internet Policy Review című folyóiratban az NFT-kről. Ez utóbbira különösen büszke vagyok, mert egy nagyon komoly szerzői, recenzensi és szerkesztői együttgondolkodás eredményeként igyekszik átfogó, mégis rövid képet adni a nem helyettesíthető tokenekről általában és a szerzői jogi vonatkozásaikról különösen. Végül, bár nem tekinthető új publikációnak, mégis megemlítem: végre kézhez kaptam a jogkimerüléssel kapcsolatos angol könyvem öt darab szerzői tiszteletpéldányát. (Szem szárazon maradt, de mégis: kb. 3 éves folyamat eredményeként ért el Szegedre a csomag.)